Gdje na izlet za produženi vikend? Lokacije u blizini Zagreba koje morate posjetiti

05. tra 2023

Izlet u prirodu prilika je za brzu psihičku i fizičku regeneraciju!

Izlet u prirodu uvijek je odlično rješenje, jer već i kratki ‘bijeg’ od rutine može učiniti puno za naše psihičko zdravlje i fizičku formu. Produženi vikend, koji je pred nama, mnogi će, osobito ako će vrijeme biti lijepo i sunčano, iskoristiti za šetnju po šumi, ‘osvajanje’ planinskih vrhova, ručak u prirodi i sve ono što nam puni baterije, oslobađa nas od stresa i što nam hrani dušu. Hrvatska nudi brojne destinacije koje su stvorene za jednodnevne izlete.
Mija Dropuljić, vlasnica i ‘kreatorica’ portala Under Dreamskies, pravo je inspirativno mjesto za sve ljubitelje prirode, osobito planinarenja, a u tom je smislu, kaže Mija, Gorski kotar pravi raj. Stoga svakako predlaže istražiti Park šumu Golubinjak i špilju Lokvarku, Zeleni vir i Vražji prolaz, kanjon Kamačnik, Nacionalni park Risnjak i izvor Kupe. Za one koji više vole unutrašnjost Istre, preporučuje brojne planinarske staze oko Pazina, a svakako i jedan od istarskih bisera – stazu 7 slapova.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lokvarka d. o. o. (@lokvarka)

Park šuma Golubinjak

Nalazi se jedan kilometar od naselja Lokve. Ova lokacija super je za planinare početnike ili one koji nisu baš u fizičkoj formi, jer kružne staze kroz šumu nisu zahtjevne, ali su istovremeno vrlo zanimljive, jer ima i uspona, zanimljivih uskih prolaza kroz stijene, a tu je i najveća divovska jela, visoka 35 metara, široka 35 metara stara preko 250 godina. Za ljubitelje visina i adrenalina, tu je i stijena za penjanje. Kad ste već tu, svakako posjetite i obližnju špilju Lokvarku. Ovdje imate i restoran, gdje možete ručati, a možete i iznajmiti prostor za roštiljanje.

Zeleni vir i Vražji prolaz

Nedaleko od Skrada smještene su dvije čarobne prirodne zanimljivosti spojene u jedinstveno zaštićeno područje – značajni krajobraz Vražji prolaz i Zeleni vir. Vražji prolaz jedan od najljepših kanjona Gorskog kotara, dužine oko 800 metara, na pojedinim dionicama širine svega 2 metra, a posljedica je djelovanja vode koja je tisućama godina izjedala kamen i napravila sebi neobičan put. Na kraju Vražjeg prolaza nalazi se špilja Muževa hiža, koju obvezno morate posjetiti. Vodite računa o tome da je tamo tijekom cijele godine temperatura osam stupnjeva. Zeleni vir, pak, nalazi se iznad hidroelektrane Munjara. Oduševit će vas svojom smaragdno-zelenom bojom, ali i impresivnim, 70 metara velikim slapom potoka Curka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kanjon Kamačnik (@kamacnikcanyon)

Kanjon Kamačnik

Ulaz u kanjon Kamačnik nalazi se samo nekoliko stotina metara od željezničke stanice u Vrbovskom. Izvorište Kamačnika jedno je od 5 najdubljih u Europi. U gornjem toku Kamačnika nalazi se novo postavljena poučno – didaktička staza, koja tumači prirodne značajke zaštićenog područja. Na šetnici uz potok Kamačnik postavljena je i Panova staza, niz od pet zvučnih instalacija, osmišljena kao osjetilna (akustična) staza. Šetnja ovim kanjonom također nije zahtjevna, ali je pravi primjer netaknute prirode. Od restorana, koji je na samom ulazu, do izvora ima oko 7 kilometara predivnih zelenih, šumskih staza, koje su isprepletene drvenim mostićima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nevena Rendeli (@nevenarendeli)

Staza 7 slapova

Mnogi kažu kako je ovo jedna od najljepših šetnica u Hrvatskoj. Početak staze je u mjestu Sveti Ivan pored Buzeta, a šetnice dalje prate tok rijeke Mirne. Staza je kružna i dugačka nekih 15 kilometara. Zagon, Bačva, Vela (najveći slap, visok 26,5 i širok pet metara!), Mala peć, Kotli, Zelenšćak i Grjok, nizaju se redom slapovi – sve jedan ljepši od drugog.  Nakon slapa Vela peć nalazi se jedan malo teži uspon na stijenu Greben, pa se pripremite na to. Najveća atrakcija na ovom izletištu je selo Kotli s kamenim kućicama, kao i neposredno prije njega kameni most iz Napoleonovog doba.

Bez obzira na to koji će izlet biti vaš izbor, uvijek je najvažnije ponijeti prikladnu opremu, prvenstveno dobre cipele (gojzerice ili čvrste tenisice) i ruksak s hranom i vodom. Vodite računa i o tome da imate napunjen mobitel (za svaki slučaj, zlu ne trebalo!) te se obvezno odjenite slojevito. Sve što vam treba za savršen dan u prirodi, možete nabaviti na jednom mjestu – u trgovinama Arena Centra i Arena Parka.

Fotografije: Instagram