Razmišljate o freelance karijeri u 2024.? Prikupili smo savjete od onih kojima je uspjelo

26. sij 2024

Donosimo mali vodič kroz prve korake u freelance svijetu!

Kako vaš svakodnevni život izgleda danas? Kako je izgledao prije pet ili deset godina? Koliko se vaša svakodnevica razlikuje od svakodnevice koju su vaši roditelji imali u vašim godinama?

Ne trebamo gledati široku sliku kako bismo shvatili da se način na koji živimo neprestano mijenja. Brzi pogled unatrag otkriva nam ne samo koliko se naš svakodnevni život razlikuje od onog koji su imale generacije prije nas, već i od onog koji smo imali sami prije samo nekoliko godina.

U središtu najvećih promjena u načinu na koji živimo nalazi se način na koji radimo.

Kako je pandemija promijenila posao?

 

Početak ovog desetljeća uvijek ćemo pamtiti po pandemiji koronavirusa koja je donijela velike promjene u svakom pogledu, pa tako i u svakodnevicu svakog pojedinca. Nekoliko mjeseci nakon početka pandemije, nakon prvog vala otkaza, prilagodbe na rad od kuće i neizvjesnosti s kakvom se većina nas nikad nije susrela, sve više ljudi počelo je razmišljati o freelance karijeri.

Pandemija koronavirusa, naravno, nije stvorila freelancing, ali ga nam je približila. S obzirom na to da su mnogi među nama bili primorani raditi od kuće, razlika između 9-to-5 posla i freelancinga postala je manja no ikad prije. Baš poput freelancera, odjednom smo svi bili prepušteni sami sebi, izuzev nekoliko Zoom sastanaka s kolegama i suradnicima. Organizacija radnog dana, motivacija za izvršavanje svih zadataka, planiranje sljedećeg koraka – sve je bilo na nama.

I dok su neki jedva čekali povratak u staru rutinu, drugi su se pronašli u novoj. I upravo je to razlog zbog kojeg su naredni mjeseci i godine donijeli su veliki porast interesa za freelance karijerom.

Budućnost freelancinga (ili bolje rečeno freelancing kao budućnost)

Na kraju 2022. godine, magazin Forbes je objavio članak “How And Why The Freelance Workforce Is Setting New Records” u kojem je istaknuo rezultate nezavisnog istraživanja u Americi prema kojem je u 2022. godini čak 43% radno sposobnih pripadnika generacije Z i 46% radno sposobnih pripadnika generacije milenijalaca radilo freelance poslove. 2023. godina nije donijela nikakva iznenađenja, već je samo dodatno naglasila freelancing kao sve popularniji i poželjniji način rada.

Iako nas je posljednjih nekoliko godina naučilo da se stvari mogu jako brzo i jako drastično promijeniti, a naša predviđanja pokazati potpuno krivima, mislimo da je sigurno reći da se trend “zamjene” 9-to-5 posla s freelance karijerom nastavlja i u 2024. godini.

Ako ste i vi među onima koji su se odlučili na taj korak u 2024. godini, sigurno imate tisuću pitanja, nedoumica i briga. Odgovore na neka od najčešćih pitanja o freelancingu i savjete koji će vam dati vjetar u leđa donosimo vam iz prve ruke – od onih koji su se odlučili na freelance karijeru i uspjeli!

Freelancing za početnike

 

Novinarka Iva Kordić, stilistica Marcela Vrček i fotograf Matej Dokić samo su neki su od mojih kolega, prijatelja i suradnika koji uspješno grade svoje freelance karijere. Prateći njihov rad i surađujući s njima, otkrila sam da freelance posao zaista može biti onaj idiličan posao koji podrazumijeva veću fleksibilnost i slobodu. Istovremeno, otkrila sam i da odabir freelance karijere donosi veliku odgovornost jer smo u svakom segmentu prepušteni samima sebi te veliku neizvjesnost tijekom perioda u kojima je posla manje. I dok će se neki, poput Ive, Marcele i Mateja, brzo prilagoditi novom načinu rada, drugi će jednako brzo odustati.

Kako se odlučiti na taj korak? 

“Da mi je netko pitanje postavio na početku mog freelance puta, odgovor bi glasio: baci se na glavu. Međutim, jasno je kako me u prvim tjednima “prao” adrenalin zbog novih početaka, kojeg sam željela da svi osjete.”, dojmove sa svojeg početka u freelance svijetu s nama je podijelila Iva.

No, Iva danas razmišlja drugačije. Njezin savjet za sve koji se nalaze na početku svoje freelance karijere ili tek razmišljaju o njoj?

“Istaknula bih važnost plana: financijskog, poslovnog, organizacijskog… Važno je biti realan prema samome sebi: znati svoje mogućnosti, imati novčani fond za sigurnost, ideju potencijalnih klijenata i suradnika te, zadnje, ali vrlo važno – znati reći “ne” u korist svog vremena i zdravlja.”

Prvi korak: otvaranje obrta

Nakon što ste napravili plan, što sljedeće? Marcela nam je otkrila sve o onom ključnom prvom koraku – otvaranju obrta.

“Mogu govoriti iz iskustva otvaranja obrta bez uzimanja poticaja. Mislim da je sve korake najbolje pogledati i eventualno provjeriti s Plavim Uredom, naravno pomažu i savjeti poznanika, no uglavnom nitko nije 100% siguran pa je bolje provjeriti s profesionalcima.”

Marcela je cijeli proces otvaranja obrta opisala kao jednostavan, ali i istaknula nekoliko stvari na koje morate biti spremni

“Prije otvaranja samo treba proći NKD katalog djelatnosti i vidjeti u koje se uklapate ili želite imati. Eventualno pripremiti diplomu/e za potvrđivanje eventualnih djelatnosti, odabrati mjesto osnivanja i vidjeti je li tu treba nešto poduzeti (recimo suglasnosti ako otvarate u iznajmljenom prostoru) i sl. Doprinosi su jedina administrativna obveza nakon otvaranja bez poticaja, tako da bih rekla da je obavljanje poslovanja izuzetno nezahtjevno. Treba biti spreman svaki mjesec odvojiti 200€ za doprinose (po novome malo više), imati jedan cijeli slobodan dan za rješavanje banke, porezne i mirovinskog. Sve u svemu, bez traženja poticaja, i više nego jednostavno i gotovo u tjedan-dva.”

Mane i izazovi freelancinga i kako se nositi s njima?

 

Iako je proces otvaranja obrta jednostavan, situacija za freelancere u Hrvatskoj je daleko od idilične.

“Nemamo ceh/udruženje, ikakvu formu zaštite. Na pojedincima je da postavljaju uvjete i granice, i nadaju se najboljem te izmjenjuju iskustva s kolegama.”, istaknula je Marcela.

Freelancing definitivno nije bez mana i donosi brojne izazove poput neizvjesnosti s kojom se svi freelanceri moraju naučiti nositi.

“Koliko radiš, toliko zaradiš. Ako si primjerice bolesna dva tjedna, već u glavi računaš da gubiš zaradu za taj period koja bi stigla za 30-60-90 dana. Nema bolovanja i plaćenih neradnih dana. Često radiš i bolesna jer misliš ako ne odradiš taj posao, kad će doći idući i kakav će biti.”, otkrila nam je Marcela.

 

Još jedan od izazova je dogovaranje uvjeta i honorara. Marcela je s nama podijelila nekoliko dragocjenih savjeta.

“Bez obzira na vlastitu osobnost, moraš se znati postaviti i zaštiti sebe i svoj rad. To se uglavnom uči kroz razna iskustva s klijentima i suradnicima, na tuđem, a najbolje na vlastitom primjeru. Uvjete je najbolje postaviti odmah, dati do znanja što radiš, a što ne radiš, dogovoriti honorar i jasno dati do znanja što u njega ulazi. Ako se sve navedeno ostavi za kasnije, lakše dolazi do problema i iskorištavanja koje može prijeći u različite neugodnosti koje onda iscrpljuju na psihičkoj i fizičkoj razini.”

No, nije sve tako crno. Freelancing, poput većine stvari, dolazi u tisuću nijansa sive i nasuprot svake negativne stvari nalazi se nekoliko pozitivnih.

“S druge strane, raspolaganje vlastitim vremenom je različitije nego u regularnom radnom vremenu. Dogodi se da si slobodan u četvrtak pa hodaš prijepodne po gradu kad je prazno i piješ kavu na suncu, možeš imati duža jutra, ali opet i radne vikende koji se očekuju kad si freelancer.”, dodala je Marcela.

 

Najbolje strane freelance karijere

 

Osim što smo fleksibilniji i slobodniji u raspolaganju s vlastitim vremenom, zamjena 9-to-5 posla s freelancing donosi i brojne druge prednosti. Jedna od njih dat će vam potpuno drugačije viđenja posla kojim se bavite.

“Jedna od bitnijih stvari kod samostalnog rada jest nužni izlazak iz svoje comfort zone nakon čega dolaziš do šire slike svojeg zanimanja i svih mogućnosti koje nudi. To sve zajedno nameće smjer profesionalnog razvoja koji bi trebao biti na višoj razini kako bi bio konkurentan na tržištu. Kad jednom dospiješ do zacrtane razine onda imaš mogućnost slobode izbora i veće zarade. Dodatna pozitivna stvar je činjenica da imaš više klijenata s kojima surađuješ tako da prekid suradnje ne mora biti tragičan element, dapače, nekad može ispasti i pozitivan.”, otkrio nam je Matej.

Početak je uvijek najteži, ali…

Baš kao i na svakom poslu, i u freelancingu je početak uvijek najteži dio zbog čega je važno da vas ne obeshrabri prvih nekoliko tjedana ili mjeseci prilagodbe koji će bez sumnje biti izazovni i tijekom kojih ćete možda nekoliko puta poželjeti odustati.

“Rekao bi da je početak uvijek jako težak i ima daleko više izazova u odnosu na stalno radno mjesto,ali jednom kada se probiješ kroz te tamne oblake zaista možeš uživati u suncu.”, istaknuo je Matej.

A možda vas već i na samom početku freelancing ugodno iznenadi, baš kao što je to bilo u Ivinom slučaju.

“Budući da sam 7 godina bila dio velike medijske kuće, gdje sam radila kao novinarka uz mali doticaj s društvenim mrežama, teško mi je bilo i zamisliti širinu tržišta izvan korporacije. Već kada sam objavila da krećem u freelance vode, oduševile su me dostupne opcije i smjerovi u kojima se mogu razvijati. Iskoristila sam tu mogućnost, počela učiti i nadograđivati svoje znanje pa strast prema pisanju usmjerila i na neke nove aspekte. Ta je raznolikost svakako pozitivno iznenađenje jer pojedincu omogućuje da se profilira isključivo u jednom segmentu ili “koketira” s nizom srodnih područja, ovisno o preferencijama. Diverzifikacija mi je dobro došla jer znanja stečena na jednom području koristim na drugome i obratno.”

Savjeti za kraj

 

“Moj generalni savjet je da si zadaješ ciljeve, kratkoročne/dugoročne, koji su izvedivi te da svakom prilikom dižeš malo ljestvicu. Bitna stvar je da si uzmeš vremena za analizu poslovanja kako bi uvijek bio svjestan gdje si bio, gdje si sad i gdje ideš. U svakom slučaju je nužno biti uporan, discipliniran i kreativan. To su karakteristike koje su preduvjet za uspješno poslovanje.”, svima koji kreću u avanturu zvanu freelancing poručio je Matej.

Marcelin savjet?

Realno sagledajte što nudite, kolika je potreba na tržištu za istim, kako se možete pozicionirati te koji bi bio opseg posla, prihodi, rashodi. Iz primjera, nakon Covida, paralelno sam radila u vintage trgovini i odrađivala stylinge, što privatne, što na setu. Tek nakon godine dana kad sam izračunala da se interes za mojim stylingom povećao do razine da od toga mogu živjeti, sam otvorila obrt. Da sam ga otvorila umjesto rada u trgovini, mislim da bih se barem u prvoj polovici godine, znatno opekla.”

Za kraj, Marcela je istaknula još jednu važnu stvar – iako freelanceri rade sami, stvaranje communityja je itekako važna od samog početka.

“Više puta sam sjela na kavu za mladim ljudima (nisam ni ja stara, ali mlađim od sebe), te im dala svoju perspektivu i savjete. Ne libite se kontaktirati ljude iz industrije koja vas zanima za savjet, kavu ili slično, imat ćete realniji uvid sigurno. U svakom slučaju, samo realno i hrabro, te dakako puno sreće svima!

 

 

 

 

Foto: Instagram (naslovna fotografija: @viktoria.dahlberg), Pexels