Fenomen Emily Ratajkowski: Od modela u spotu do autorice, aktivistice i ikone za Instagram generaciju

09. svi 2023

"Moje tijelo je ključno za moj opstanak.", u svojoj zbirci eseja "Moje tijelo" napisala je Emily Ratajkowski.

2013. godine cijeli svijet je pričao o jednoj pjesmi i jednom glazbenom spotu. Krajem ožujka, američki glazbenik Robin Thicke objavio je glazbeni spot za pjesmu Blurred lines kojom je najavio svoj novi istoimeni album. Zarazna melodija osigurala joj je mjesto na top ljestvicama gdje se zadržala cijelo ljeto. S druge strane, problematičan tekst pjesme i glazbeni spot izazvali su brojne kritike kako glazbenih kritičara, tako i publike.

Spot je nesumnjivo bio produkt vremena u kojem je nastao – vremena prije pada Harveya Weinsteina i uspona #MeToo pokreta, trenutka na koji danas gledamo kao na vrhunac toksične muškosti u popularnoj kulturi.

Istovremeno, glazbeni spot Blurred Lines je proslavio Emily Ratajkowski. U sljedećih deset godina, Emily se od modela u spotu transformirala u supermodela, autoricu i aktivisticu po mjeri suvremenog doba. Tko je bila Emily Ratajkowski prije spota Blurred Lines i kako je, nakon što je u očima velikog dijela svijeta bila degradirana na razinu lijepog objekta, kontrolu na svojom slikom preuzela u svoje ruke i izgradila uspješnu karijeru, nerijetko na poljima i na načine koje nitko nije očekivao?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emily Ratajkowski (@emrata)

Emily prije Blurred Lines

Emily Ratajkowski je rođena u Londonu 1991. godine, ali je odrasla u Encinitasu, surferskom gradu izvan San Diega. Njezina majka bila je profesorica engleskog jezika, a otac slikar i profesor likovnog u srednjoj školi. Kuća u kojoj je odrasla, a koju je njezin otac sam izgradio, bila je puna ekscentričnih detalja, baš kao i njezino djetinjstvo. Na početku zbrike eseja Moje tijelo, Emily opisuje diptih sebe i svoje majke kao mladih djevojaka. Već u ranoj dobi, Emily je osjećala da njezina majka ima pravo na njezinu ljepotu, a njezini roditelji, posebno njezina majka koja je bila opsjednuta ljepotom, bili su iznimno ponosni na njezinu karijeru modela koju je započela sa samo četrnaest godina.

Emily je studirala umjetnost na UCLA godinu dana, prije nego što je odustala kako bi se u potpunosti posvetila modelingu. U jednom intervju istaknula je da su joj ambicije u tom trenutku bile vrlo skromne. Nikad nije imala namjeru od modelinga izgraditi karijeru koju ima danas. U to vrijeme, za nju je to bio samo način da izbjegne dugove, da si osigura životni stil koji je htjela i da ima financijsku sigurnost do trenutka kad shvati što želi učiniti sa svojim životom.

I tad se desio glazbeni spot Blurred lines.

Od modela u spotu do supermodela

Nakon ožujka 2023. godine, život Emily Ratajkowski se zauvijek promijenio. “O meni i, točnije, o politici mog tijela odjednom su raspravljali svi od feminističkih aktivistica do tinejdžeri”, života neposredno nakon izlaska Blurred Lines glazbenog spota prisjetila se u intervjuu za američki Vogue. Danas, Emily je svjesna da su pozivnice za tjedne mode, modne kampanje i njezina kratkotrajna filmska karijera (glumila je ljubavnicu Bena Afflecka  u filmu “Gone Girl” koja je, naravno, u toplesu), kao i njezini brojni Instagram pratitelji plod muške pažnje.

No, umjesto da prihvati sudbinu djevojke koja se u krivo vrijeme našla u krivom spotu, Emily je odlučila iskoristiti svoje mjesto pred svjetlima reflektora.

U posljednjih nekoliko godina, Emily je donosila možda neočekivane, ali pametne odluke koje su ju iz modela u spotu transformirale u supermodela, autoricu i aktivisticu za doba Instagrama i TikToka, za milenijalce i generaciju Z.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emily Ratajkowski (@emrata)

Emily ispod površine

U posljednjih nekoliko godina, Emily je svijetu pokazala što se zapravo nalazi ispod površine i iza njezinog lijepog lica. Prisutna na brojnim prosvjedima, Emily je postala slika suvremene feministice. Kontrolu nad svojom slikom Emily je preuzela i projektom Buying Myself Back: A Model for Redistribution iz 2021.

U objavi na svom Instagram profilu Emily je napisala:

“Digitalni teren bi trebao biti mjesto na kojem žene mogu dijeliti svoje sličnosti po svom izboru, kontrolirajući korištenje svoje slike i imajući pravo na sav njezin potencijalni kapital. Umjesto toga, internet je sve češće služio kao prostor na kojem drugi iskorištavaju i distribuiraju slike ženskih tijela bez njihovog pristanka i za tuđi profit. Umjetnost je kroz povijest funkcionirala slično: djela neimenovanih muza prodaju se za milijune dolara i grade karijere tradicionalno muških umjetnika, a subjekti tih djela ne dobivaju ništa. S ovim narativom sam i previše upoznata, kao što je opisano u mom eseju iz 2020. za New York Magazine, Buying Myself Back.

NFT-ovi imaju potencijal omogućiti ženama stalnu kontrolu nad svojim imidžom i mogućnost da dobiju pravu naknadu za njihovu upotrebu i distribuciju.”

Preko velike aukcijske kuće Christie’s, konceptualno djelo “Buying Myself Back: A Model for Redistribution” prodano je u New Yorku za 175.000 američkih dolara.

U listopadu 2021. godine Emily je objavila svoju zbirku eseja Moje tijelo koja je postala The New York Times bestseller. Osam godina nakon Blurred Lines, cijeli svijet je ponovno pričao o Emily Ratajkowski. Razlog i reakcije ovog su puta bili bitno drugačiji. Veliki uspjeh i pozitivne kritike knjige Moje tijelo mnogi su opisali kao nešto neočekivano, iznenađujuće, zanimljivo ili čak šokantno.

Iako se svijet bitno promijenio od trenutka kada je upoznao Emily Ratajkowski, čini se da još uvijek nije naučio da je Emily mnogo više od lijepog lica i dobrog tijela.

Od izlaska knjige Moje tijelo, Emily je pokrenula svoj podcast The High Low with EmRata i odradila brojne modne kampanje. Jedna od posljednjih je kampanja za Jenny Fairy kolekciju cipela koja je dostupna u CCC trgovini u Arena Parku.

Što je sljedeće za Emily Ratajkowski? Nećemo ni pokušavati nagađati, ali jedva čekamo saznati!

 

Fotografija lijevo: Emily Ratajkowski u novoj Jenny Fairy kampanji

 

Foto: Instagram (@emrata)