Ultimativni modni klasik za hladne dane u najboljim modelima

14. stu 2022

Iza nas su prvi hladni dani koji su najavili zimsku sezonu i označili početak transformacije jesenske garderobe u zimsku.

U središtu zimske modne sezone i svake zimske garderobe uvijek se ističe nekoliko ključnih odjevnih komada i modnih dodataka u kojima ćemo pronaći savršeni početak i kraj svakodnevnih odjevnih kombinacija za najhladnije dane. Bez obzira na modni stil koji njegujemo i na estetiku koja se provlači kroz našu zimsku garderobu, nekoliko modnih klasika svoje će mjesto, zahvaljujući neodoljivoj privlačnosti i svestranosti, pronaći u baš svakom ormaru.

Jedan od odjevnih komada koji će odigrati važnu ulogu u zimskoj modnoj sezoni, koji se već istaknuo u prvim zimskim kolekcijama koje su stigle u Arena Centar i bez kojeg ne možemo zamisliti svoju zimsku garderobu bez sumnje je dolčevita.

 

Dolčevita: jučer, danas, sutra

Baš poput brojnih odjevnih komada koje danas zovemo modnim klasicima, priča o dolčeviti započela je u muškom ormaru. Prvi modeli dolčevita vode nas u srednjovjekovnu Europu kada su ih vitezovi nosili ispod oklopa kako bi spriječili ogrbotine na vratu. Kroz 19. stoljeće, dolčevita je ostala dio utilitarne garderobe, namijenjena radnicima i sportašima, uloge koje su zauzimali gotovo isključivo muškarci.

Stoljećima, dolčevita je egzistirala isključivo unutar muškog ormara i imala isključivo praktičnu ulogu. 20. stoljeće donijelo je veliki preokret za dolčevitu. Sve je započelo u svijetu akademije, točnije na fakultetskim kampusima na kojima su studentice počele nositi dolčevite kao dio sportske opreme. Do sredine 1920-ih, dolčevita je postala popularna kako zbog svog praktičnog karaktera, tako i zbog svog izgleda, a povezivati su ju počeli s kreativnim intelektualcima. Nekoliko desetljeća nakon, dolčevita će izaći iz poznatih okvira zahvaljujući pop kulturi i hollywoodskim zvijezdama poput Marilyn Monroe te postati odjevni komad kojeg će svatko interpretirati i nositi na svoj način.

 

Svoju popularnost dolčevita je zadržala sve do danas, a svaka nova hladna sezona donosi nam njezine nove interpretacije inspirirane novim trendovima, ali i klasičnom idejom dolčevite.

Zimski klasik u novim modelima

Kao ultimativnom modnom klasiku za zimske dane, omiljenoj dolčeviti uvijek se vraćamo s prvim hladnim danima. Iznimka neće biti ni zimska modna sezona ispred nas što su potvrdile i kolekcije popularnih modnih brendova. Za hladne dane ispred nas, modni brendovi predstavili su dolčevitu u pregršt različitih modela među kojima će svatko od nas pronaći onu savršenu dolčevitu (ili nekoliko njih) za svoj zimski ormar i stil.

Uz uvijek popularne modele poput jednostavne crne dolčevite, oversized dolčevite u neutralnima bojama i elegantne dolčevite od kašmira, nove kolekcije istaknule su nekoliko novih trendi modela.

Među najpoželjnijim modelima dolčevita za hladne ispred nas istaknule su se dolčevita s uzorkom kockica, dolčevita s uzorkom novinskog papira inspirirana Y2K modnim trendom, rebrasta dolčevita u jarkoj boji koja prati liniju tijela i dolčevita s zanimljivim izrezom.

 

Dolčevitu ćemo nositi i u obliku dolčevita-haljine koja u jednom efektnom odjevnom komadu donosi cijelu odjevnu kombinaciju stvorenu za hladne dane. Sve što će nam trebati uz trendi dolčevita-haljinu su tople čarape. Uz dolčevita-haljinu, još jedan popularni model na varijaciju dolčevite ove će sezone biti dolčevita-prsluk koji će jednostavne zimske kombinacije učiniti zanimljivijima i istovremeno im dati dodatni sloj topline. Dolčevita-prsluk nosit ćemo u kombinaciji s traperom, hlačama širokih nogavica i trendi suknjama.

Sve trendi modele dolčevita za zimsku sezonu možete pronaći u modnim trgovinama Arena Centra i Arena Parka.

 

Foto: Pexels