Djeca i ljeto: kako zabaviti najmlađe tijekom školskih praznika?

11. srp 2023

Kako od velike količine slobodnog vremena i izostanka uobičajene rutine ne pretvoriti vrijeme za uživanje u dosadu?

Godišnji odmor predstavlja odmak od onoga “što se mora” – zbog toga većina ljudi s nestrpljenjem očekuje ljetni odmor, jer je najčešće i najdulji. Dva i pol mjeseca na praznicima su i djeca, koja nakon školskih obveza zaslužuju raditi sve ono što možda nisu stigli tijekom godine. No ponekad se dogodi da od velike količine slobodnog vremena i izostanka uobičajene rutine, koja na neki način daje osjećaj sigurnosti, djeca ne znaju što bi sa sobom, pa se, nakon početnog zadovoljstva, nerijetko dosađuju. Usmjeravanje djeteta na odabir aktivnosti u kojima će uživati, kao i istraživanje svih mogućnosti koje su na raspolaganju, pretvorit će slobodno vrijeme u sadržajno ispunjenu i zanimljivu avanturu, kakva – uostalom – i treba biti. Kako zabaviti djecu preko školskih praznika, osobito onu koja nisu čitavo ljeto na moru i nemaju privilegij uživati u morskim radostima?

Za male sportaše

Zagreb je ljeti pun događanja i mogućnosti! Ovisno o tome kakvi su interesi djeteta, može te ga uključiti u razne radionice, kampove ili slične aktivnosti. Izbor je velik, a većina takvih aktivnosti se plaća. No način kako ne potrošiti puno novca, a zabaviti se, odlazak je na neko od gradskih kupališta (cijena ulaznice za bazen Mladost za djecu je 1,5 eura, a poduke plivanja kreću se već od 30-ak eura); dok je uz iskaznicu Školskog sportskog saveza Grada Zagreba plivanje na gradskim bazenima u određenim terminima besplatno. Inače, cijelo ljeto traju brojne sportske aktivnosti u organizaciji Školskog sportskog saveza, a više o programu Odmorka potražite OVDJE.

Veseli kit za zabavu i edukaciju

Plaže u Hrvatskoj iz godine u godinu posjećuje sve veći broj kupača. Iako je to dobro za domaći turizam i gospodarstvo, posljedice na okoliš vidljive su svakodnevno i to kroz ambalažu, opuške, odbačene luftiće, igračke pa čak i odjeću koja ostaje na plažama i narušava ekosustav obale. Najpopularniji shopping centar u regiji, zagrebački Arena Centar, zato je ovog ljeta pokrenuo veliku društveno-odgovornu kampanju “Zaplovi u čistu ljetnu uživanciju“ koja za cilj ima educirati, podizati svijest te pomoći graditi bolje navike kroz osvještavanje odgovornosti koja počiva na svim posjetiteljima plaža na Jadranu.
Problem otpada nije lako riješiti, no svi možemo doprinijeti na način da svatko jednostavno počisti za sobom. Ovim projektom želi se komunicirati upravo prema onim građanima koji se za svoj godišnji odmor pripremaju kupovinom u Arena Centru, kako bi ih prije polaska na more podsjetili na to koliko je jednostavno ponašati se odgovorno tijekom boravka na plaži.

Kod info pulta Arena Centra, sve do kraja srpnja, posjetitelje će dočekati i uveseljavati velika skulptura Kita! Veseli Kit neće proći nezamijećeno i sigurno će animirati djecu i odrasle. Skulptura Kita je zapravo poseban spremnik, odnosno kontejner za plastiku, a posjetitelje se poziva da u njega ubace plastične boce koje koriste za vrijeme boravka u centru. Boce se neće samo prikupljati i odložiti na reciklažno dvorište, već će se skladištiti sve do zime kada će se iskoristiti za izradu dekoracija.
Pored skulpture, posjetitelje će kod glavnog ulaza zateći prava mala morska oaza gdje, uz predočenje računa iznad 40 €, imaju priliku sudjelovati u zabavnom nagradnom darivanju i to na jedinstven način – da upravljaju veselim kitom koji čisti more. Sve sudionike očekuju atraktivne nagrade Arena Centra i zakupaca.

Nastavi priču – za lijena popodneva

Jedna od zabavnih igara koja će zabaviti dijete, a da se ono pritom odmara jest osmisliti nastavak započete priče. Najbolje je da sudjeluju svi članovi obitelji, a također bi bilo dobro imati i zapisničara koji će bilježiti priču na papir u slučaju da se nešto zaboravi. Prvo neka priču počne jedan od roditelja, primjerice, ‘živjeli jednom kralj i kraljica medvjedi…’ Sljedeći igrač dodaje novu misao, primjerice, ‘koji su više od svega voljeli jesti sladoled od banane….’ Što je priča nevjerojatnija i smješnija, to bolje! Važno je samo dobro se zabaviti, a to uvijek uključuje puno smijeha. Ono to priča mora sadržavati jest uvod u kojemu se spominju likovi i mjesto radnje, zatim treba smisliti zaplet (u kraljevini je jednog dana ponestalo sladoleda) i način na koji će se zaplet rasplesti. Sretan završetak je obavezan! Tako ćete potaknuti razvoj djetetove mašte i kreativnosti, zajedno se družiti i ispuniti vrijeme.

 

Pobrinite se da ljetni praznici budu što aktivniji. Djeca puno vremena provode na različitim ekranima, ali motivirajte ih na stvarnu ‘akciju’ ili im ponudite zabavu kroz društvene igre.

Chicco romobil, Baby Center; kupaći kostim za djevojčice, Blukids; papirnata igračka Kampiranje Pukaca, Hoću knjigu

Kulturna tura

Kazalište je super način za zabaviti se preko ljeta. Premda su mnoge kazališne kuće svoje aktivnosti preselile na more, u Teatru Exit imate priliku pogledati odličnu predstavu za djecu – Smjehuljica i Mrgud. Iako na prvi pogled, zbog svojih životnih okolnosti, nema razloga za smijeh, Smjehuljica je ekspresija pozitivnih emocionalnih stanja i snage ljudskog duha. Njoj suprotstavljen je Mrgud koji, premda zapravo nema egzistencijalnih problema, svaku, pa i najmanju životnu nevolju, doživljava tragično i „ne može naći razlog za smijeh“. Njihov kratki susret postat će rasplesan, razigran, i raspjevan, i zahvaljujući Smjehuljici, Mrgud će shvatiti „da je sve razlog za smijeh“. Predstava je na rasporedu 22. srpnja u 11 sati. Prijavite klince i na ludo zabavne ljetne programe i radionice Centra za kulturu i film Augusta Cesarca! Programi su besplatni, namijenjeni djeci od 6 do 12 godina, a raspored pogledajte OVDJE. Prošećite djecom i gordnjogradskim dvorištima. Manifestacija Dvorišta počinje 12. srpnja, a za 12 dana trajanja pripremljeno je čak 60 programa.

Najuzbudljiviji događaj ljeta

Konačno je tu, film Barbie! Ikonična lutka stigla je na velika platna. Ulogu Barbie odigrala je Margot Robbie, a njezinu bolju polovicu Kena utjelovljuje Ryan Gosling. Scenografijom dominira upečatljiva ružičasta boja, a cijela estetika filma inspirirana je prividom savršenog života i izgleda junaka filma.

 

Fotografije: Pexels