Djeca i ljetne viroze: Kako ih izbjeći, ali i što obvezno ponijeti u putnoj ljekarni?

19. srp 2023

Proljev, povraćanje, razni osipi, povišena tjelesna temperatura, ubodi insekata... dolaze, nažalost, s ljetom i kvare nam odmor. Kako da se to ne dogodi ovo ljeto?

Povišena temperatura i probavne smetnje, prije svega proljev i povraćanje, simptomi su enteroviroza, tegoba koje tijekom ljeta ljude najčešće dovede u liječničke ordinacije. Enterovirozama, koje se najčešće pojavljuju upravo ljeti, a uzrokuje ih više od 70-ak enterovirusa, najviše su sklona djeca između 4 i 12 godina. Uz već navedene simptome, povišenu tjelesnu temperaturu i trbuhobolju, dijete može imati upaljenu sluznicu ždrijela i dišnih putova, nerijetko praćenu i osjetljivošću limfnih čvorova. Sredstva za sniženje temperature, kao i puno tekućine, kako dijete ne bi dehidriralo, jedini je lijek. Enteroviroze se ne liječe antibioticima, a liječniku je potrebno otići ako se, uz navedene simptome, javlja i povraćanje te ako viroza traje dulje od pet dana.

“Enteroviroze se prenose izravno do osobe na osobu dodirom, te neizravno fekalno-oralnim putem (bolesti prljavih ruku). Neke enteroviroze mogu uzrokovati respiratorne simptome i tada se uzročnik može širiti i kapljičnim putem. Iznimno onečišćena voda i hrana kao i prijenos preko vektora (muhe, žohari) može dovesti do nastanka bolesti.”, pojašnjava  Miljenko Ljubić, dr. med. spec. epidemiologije na stranicama Zavoda za javno zdravstvo. Ovi virusi, pojašnjava, vrlo su otporni, dulje vrijeme mogu preživjeti u otpadnim vodama, čak i u kloriranoj vodi, a česti su i u morskim plićacima.
Enterovirusi nastanjuju u prvom redu crijevo čovjeka, ali mogu odande dospjeti i u krv te doći do mnogih organa i središnjeg živčanog sustava. Zbog toga će simptomi ovisiti o tipu enterovirusa kojim se osoba zarazila.
“Visoka temperatura, povraćanje, proljev, glavobolja, bolovi u mišićima samo su neki od simptoma bolesti. Postoje neke enterovirusne bolesti koje imaju tipičnu kliničku sliku. Jedna od njih je bolest šaka, stopala i usta. Ona spada u enterovirusne bolesti koje su karakterizirane osipom. Te promjene su prisutne na koži trupa i ekstremiteta, ali i oko usta, i u usnoj šupljini”, pojašnjavaju u Zavodu za javno zdravstvo.

Mnoge ljetne viroze mogu se izbjeći pridržavanjem jednostavnih pravila. Najvažnije je paziti na higijenu ruku. Obvezno je pranje voća i povrća prije konzumacije, a izbjegavajte i prljavu vodu u moru i bazenima te višestruko korištenje istih ručnika. Kako su enteroviroze nerijetko praćene proljevom i povraćanjem, vrlo je važno nadoknaditi izgubljenu tekućinu. Djeci je najbolje dati oralnu rehidracijsku otopinu (ORS), koja se može kupiti u ljekarnama. Ona nadoknađuje i izgubljene elektrolite. Zbog specifičnog gorkastog okusa, djeca je često ne žele piti, no na tržištu postoje i isti pripravci s okusom maline i banane. Vrećica ORS-a dodaje se u 500 ml prokuhane i ohlađene vode, a može se pripremiti i s nezaslađenim čajem od šipka.

Sunčanica

Povraćanje, povišena temperatura (katkad može i izostati), glavobolja, pospanost, vrtoglavica, crvenilo lica, zujanje u ušima i nemir simptomi su koji upućuju na još jednu ljetnu pojavu – sunčanicu. Najčešće se javlja kao posljedica duge igre i boravka na suncu bez adekvatne zaštite. Ako kod djeteta primijetite neke od simptoma, odmah ga smjestite u tamnu klimatiziranu prostoriju i razodjenite, stavljajte mu hladne obloge na zatiljak i glavu, rashladite ga lagano ga polijevajući mlakom vodom te mu dajte hladne napitke, a obvezno kontrolirajte temperaturu. Sunčanica može biti vrlo opasna, dovesti do nesvjestice i teških posljedica, pa ako se stanje uskoro ne stabilizira, treba se javiti liječniku. Usto, dobro im je vlažiti kosu, vrat i zatiljak.

Obični ili alergijski osip?

Sunce, osim što može izazvati opekline i sunčanicu, krivac je i za sve češće alergijske osipe u djece. Lagani osip uzrokovan vrućinom i znojem vrlo je čest u djece i njegova pojava ne znači odmah da je riječ o alergiji. No sunce je danas sve štetnije, odnosno zračenja su sve jača, pa se procjenjuje da čak 20% ljudi ima neki oblik alergije na sunce, koju najčešće uzrokuje UV zračenje, ali i njegova interakcija s tvarima iz kozmetičkih proizvoda. Alergije izazvane suncem javljaju se na dijelovima tijela koji su bili dugotrajno izloženi suncu, primjerice na vratu, rukama, licu ili dekolteu, nekoliko sati nakon izlaganja, i to u obliku karakterističnih malenih prištića koji nerijetko i svrbe. Stoga treba upotrebljavati kreme s visokim zaštitnim faktorom, kao i njegujuće losione za kožu.

Što treba imati u (putnoj) ljekarni?

Kako bi ljetovanje s djecom prošlo što bezbrižnije, bez viroza, ali i bez stresa uzrokovanog, primjerice, jakim suncem ili ubodima insekata, najvažnije je pripremiti dobru putnu ljekarnu i slijediti pravila o higijeni.
U putnoj ljekarni bi bilo dobro imati dezinficijens za rane, kremu s antibiotičkim djelovanjem i masti (sadrže neven i kamilicu) koje ublažavaju nadraženost kože u slučajevima uboda insekata, opeklina od sunca ili meduza. Tijekom igre djeca se nerijetko ozlijede. Stoga uvijek imajte pri ruci dezinfekcijski sprej, i to onaj koji ne peče, koji se može nanijeti na sluznicu.
•  Nakon dezinfekcije, ranu treba samo prekriti sterilnom gazom (kompresom) ili ostaviti  da se suši na zraku. Ne treba je posipati ni mazati, ali ni dirati rukama. Ako je rana veća ili sadrži neko strano tijelo, obvezno se javite liječniku.
• Na tupe ozljede (nagnječenja) najbolje je odmah staviti hladan oblog ili led jer će se tako smanjiti razvoj hematoma.
• Svakako nabavite mast ili neki drugi proizvod za smirenje nadražene kože nakon izlaganja vrućini, ili predugog izlaganja suncu, koji će ublažiti iritacije na pregibima izazvanih trenjem ili prekomjernim znojenjem, ali i ublažiti iritacije i crvenila kod pelenskog osipa te omekšati i nahraniti grubu i ispucalu kožu. Naša preporuka: Jecodium mast, Framacia.

 

 

Sensitive Protect Kids sprej za zaštitu dječje kože od sunca SPF 50+, Eucerin; Formula kids losion protiv komaraca; Uriage prvo ulje za kupanje i tuširanje, sve Farmacia

Fotografije: Pexels