DENIM DAY: zadnje srijede u travnju nosimo traper s višom svrhom  

26. tra 2023

Denim day, globalna kampanja za podršku žrtvama seksualnog nasilja, ove se godine obilježava 26.travnja

Na jedno prijavljeno silovanje dolazi 15 do 20 neprijavljenih slučajeva silovanja u Hrvatskoj…seksualno nasilje je jedno od najtežih kaznenih djela, koje se najmanje prijavljuje, i to ne samo u Hrvatskoj, nego svugdje u svijetu. Razlozi neprijavljivanja seksualnog nasilja su različiti, ali činjenica jest da uglavnom potječu od žrtvina straha (u većini slučaja žrtven su žene!): straha od odmazde počinitelja, straha da joj nitko neće vjerovati, straha da je nadležne institucije neće zaštititi, straha da će nju okriviti za preživljeno iskustvo.

Zadnja srijeda u travnju

Kako bi se skrenula pažnja javnosti i institucija te pružila podrška žrtvama seksualnog zlostavljanja, već više od dvadeset godina u svijetu (i kod nas!) se obilježava Denim Day. Ono što je 1998. započelo kao lokalna kampanja za osvještavanje problema okrivljivanja žrtava i destruktivnih mitova koji okružuju seksualno nasilje, preraslo je u globalni pokret u kojem sudjeluje više od 12 milijuna ljudi diljem svijeta.

Kako je nastao Denim day?

Priča počinje ovako: 1992. godine 45-godišnji instruktor vožnje iz Rima siluje svoju osamnaestogodišnju učenicu na prvom satu vožnje i zaprijeti joj ubojstvom ako nekome ispriča što se dogodilo. Djevojka ipak skupi hrabrost, prizna sve obitelji i prijavi nasilnika nadležnim institucijama. Silovatelj završi u zatvoru, ali talijanski Vrhovni sud ga 199.godine oslobađa, uz objašnjenje ‘da su traperice bile toliko uske da je jedini način da ih skine bio taj da mu djevojka pomogne, čineći tako seksualni akt sporazumnim’. Žene diljem Italije i svijeta bile su konsternirane. Sljedećeg dana, u znak solidarnosti sa žrtvom, članice talijanskog parlamenta pojavile su se na poslu u trapericama noseći u rukama natpis: ‘Jeans: alibi za silovanje’.

U isto vrijeme u Los Angelesu ista reakcija na spomeniti slučaj: direktorica udruženja Peace Over Violence, Patti Occhiuzzo Giggans, pokreće Denim Day, dan kada se traper nosi s višom svrhom.

Naime, kao najdugovječnija kampanja za prevenciju i edukaciju o seksualnom nasilju u povijesti, Denim Day traži od članova zajednice da nošenjem trapera na vidljiv način protestiraju protiv zabluda koje prate seksualno nasilje, čime dodatno ugrožavaju i viktimiziraju žrtve.

I tako je traper postao međunarodni simbol borbe protiv seksualnog nasilja i sekundarne viktimizacije, a njegovo nošenje zadnje srijede u travnju je postao prosvjeda protiv takvih stavova o seksualnom nasilju.

Podržite Denim day

Osim podrške o obliku Denim Day-a, u svijetu se svake godine sve više otvara diskurs na ovu vrlo važnu temu te se vrlo intenzivno radi na edukaciji i osvještavanju žena kroz, primjerice, iznošenje osobnih iskustava. Kroz ispovijest žene koje su preživjele seksualno nasilje šalju drugim ženama, ali i društvu u cjelini, jasnu poruku kako su osobe koje su preživjele seksualno nasilje oko nas, da nisu jedine, ali i da nisu same – i ono najvažnije, da nisu krive za preživljeno nasilje te da je odgovornost za preživljeno nasilje isključivo na počinitelju nasilja, a ne na osobi koja ga je preživjela.

Uključite se i vi i podržite žrtve seksualnog nasilja! U srijedu 26. travnja 2023. odjenite traper s višim ciljem, fotografirajte se i objavite fotografiju na vlastitom Instagram profilu (uz oznaku #podrziNEnasilje, #arenacentar #denimday)

Pozivamo sve osobe koje su preživjele neki oblik seksualnog nasilja da da potraže besplatnu pomoć i podršku u Ženskoj sobi u okviru koje djeluje Centar za žrtve seksualnog nasilja (tel: 01/6119-444, e-mail: savjetovaliste@zenskasoba.hr)

Fotografije: Unspalsh i Pexeles