Cozy cardio: novi hit-trening! Što je i što o njemu misle treneri?

14. stu 2023

Što o cozy kardio treningu misle poznate hrvatske trenerice i - pitanje svih pitanja - je li učinkovit za mršavljenje?

Nakon što je smršavjela 30 kilograma, a onda u kratkom vremenu opet vratila polovicu izgubljene težine, Hope Zuckerbrow, djevojka koja se predstavlja kao osnivačica cozy cardio vježbanja, shvatila je da mora promijeniti svoj stav prema tjelovježbi. Vježbanje joj jednostavno nije bilo ugodno, pa ga je odlučila ‘začiniti’ na svoj način – izazvati radost kroz pokret. Od ranije je kod kuće imala traku za hodanje, postavila je u sobi svijeće i ambijentalnu rasvjetu, napravila svoju omiljenu proteinsku kavu i krenula u ‘laganu šetnju’. Prvi TikTok video koji je objavila o svojoj novoj rutini vježbanja prikupio je čak 400.000 pregleda. Dok tako šeće po traci i pije prvu jutarnju kavu, ponekad je u pidžami, ponekad u mekanom ogrtaču, jednom sluša glazbu, drugi puta gleda televiziju… S vremenom je  ubrzala tempo i kilometražu, a time i efekt treninga koji nikad ne traje manje pola sata. I odradi ga svaki dan! Sjajno je postići taj početni zamah te pokrenuti endorfine, no je li to dovoljno za postizanje bilo kakvih rezultata?

“Kakav god da je trend, ako ljude motivira da redovito treniraju – sviđa mi se!“, kaže Suzana Štimac, poznata fitness trenerica i jedna od naših najboljih motivatorica, na društvenim mrežama poznata kao Suzana moj trener. Hoće li donijeti željeni rezultat, to će pokazati vrijeme.

“Ono što je bitno da se zadrži motivacija su rezultati i zato je dobro imati neki online trening koji pratite i s kojim ćete ići prema naprijed. Moji online vježbači imaju cozy cardio malo jačeg intenziteta. U 5 ujutro svi piju espresso i šalju fotografiju u WhatsApp grupu. Oko 7 se šalje fotografija odrađenog treninga i složenih obroka za cijeli dan. Ta rutina im je motivacija za svakodnevno treniranje! Da ne radim ovaj posao, sigurno bih vježbala kod kuće jer tako štedim vrijeme. Tu jutarnju rutinu – kava, trening, tuširanje, doručak – posebno volim kad sam na godišnjem odmoru. Uglavnom, rutina je bitna i tko god je ima u danu je zadovoljniji, uspješniji i motiviraniji za sve što ga čeka“, kaže Suzana.

I Lana Novota, koja stoji iza programa vježbanja Habitus by Lana, smatra kako je vježbanje u ugodnom okruženju, u kojem se dobro osjećate, zasigurno odlična motivacija za vježbanje. Međutim, samostalno vježbanje kod kuće zahtjeva visok stupanj samokontrole, što ne mogu svi izdržati na “dulje staze“.
“Prema mojem iskustvu, samo jedna od 20 osoba uspije kroz dulji vremenski period vježbati kod kuće, a znamo da je kontinuitet u vježbanju najvažniji. Osobe koje vježbaju same kod kuće trebaju support. Opcije su različite; to može biti vježbanje online i to uživo s trenerom ili putem nekog oblika komunikacije s autorom programa vježbanja. Kombinacija manjih studija za vježbanje u kojima se može ostvariti i cozy atmosfera, gdje se vježba individualno s trenerom ili u manjim grupama, iz mog su iskustva najdugotrajnija i najkvalitetnija opcija“, kaže Lana koja uskoro i sama otvara jedna takav cozy studio.

“Cozy cardio trening podrazumijeva nešto niži intenzitet vježbanja. Kao trenerica nastojim maksimalno prilagoditi trening osobama s kojima radim, jer – moram reći – nije sve za svakoga. Stoga se ne držim samo jedne tehnike ili jednog načina vježbanja, već se prilagođavam osobi koja u tom trenutku vježba. Niži intenzitet vježbanja je u redu, međutim, postavlja se pitanje mišićnog napretka koji se ostvaruje uz dizanje opterećenja. Ipak, mišljenja sam da je od svega najvažniji kontinuitet“, kaže Lana Novota. Ako je i niži intenzitet vježbanja ono što će osigurati kontinuitet u vježbanju, onda smo, kaže ova magistra kineziologije, kao treneri ostvarili svoju ulogu. Najvažnije je da osoba zavoli vježbanje i prakticira ga u kontinuitetu.

Zamjena samo 30 minuta dnevnog sjedilačkog vremena tjelesnom aktivnošću laganog intenziteta povezana je s 24% smanjenjem smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Druga studija o hodanju niskog intenziteta, pokazala je korisne učinke na krvni tlak i broj otkucaja srca, sugerirajući da bi to mogao biti prikladan oblik vježbanja za kontrolu hipertenzije.

Dok su ugodne cardio vježbe definitivno bolje od izostanka tjelovježbe, za one koji žele postići neki ozbiljniji rezultat, trebat će – uz promjenu prehranu – uključiti i još neke oblike vježbanja. Ako je ugodan cardio prvi korak prema povećanju intenziteta, izvrsno.  Vježbanje ne mora značiti da vam znoj niz čelo ili da vam srce luđački lupa, ali morate doći do točke u kojoj radite dovoljno naporno da postignete određenu kondiciju, odnosno da se malo zapušete.

Cozy cardio zvučao je kao ostvarenje hygge sna. Želimo se osjećati ugodno, želimo da nam je lijepo i udobno, no sumnjamo da ćemo tako ponovno stati u stare traperice ili izgraditi čvrste trbušnjake. Je li onda cozy cardio dobar trening?
On definitivno može biti učinkovit za one koji dugo nisu vježbali – da se pokrenu i stvore novu, zdravu naviku.  Najprikladniji je, dakle, za one koji tek počinju vježbati i žele započeti s malim, dostižnim ciljevima. Kad dosegnu postavljeni ‘plafon’, jednom kad se stvori navika, bit će lakše pomicati granice.

Cozy cardio je i jedna vrsta samonjege. U tjelovježbi treba uživati ​​i na nju gledati kao na priliku, umjesto na kaznu ili nešto što je potrebno isključivo radi sagorijevanja kalorija. Baš kao što prije spavanja skidamo šminku, umivamo lice i oblačimo udobnu pidžamu kao dio rituala brige o sebi, i cozy cardio trebao bi predstavljati takvu rutinu. Cozy cadrio je aktivnost koju ćete zapravo htjeti raditi redovito, jer sami, u vlastitom domu, stvarate atmosferu u kojoj se osjećate ugodno.

Čak i ako ne vježbate nekim osobito brzim tempom, zasigurno ćete brzo primijetiti da ste poboljšali svoje aerobne sposobnosti. Manje ćete se umarati, zadihanost će brzo nestati (ili se smanjiti), bit ćete izdržljiviji…, a – možda i najvažnije – uvest ćete više kretanja u svoj život. Ako s vremenom dođete u bolju formu ili pojačate rutinu vježbanja, cardio cozy trening može biti izvrstan dodatak toj novoj rutini.

I pitanje svih pitanja: je li cozy cardio dobar za mršavljenje? Morat ćemo vas razočarati, jer on može biti tek dio režima mršavljenja. Kad je gubitak kilograma u pitanju,’formula’ je tu poprilično jednostavna: sve se temelji na unosu i potrošnji kalorija. Za ciljeve kao što su gubitak tjelesne masnoće i dobivanje mišićne mase, morat ćete se, ipak, potruditi malo više.

Led dekoracija, Pepco; set mirisa za dom, Zara Home; smartwatch Huawei, Elipso; biciklističke hlače za vježbanje, Reserved; led lampice, Jysk; Go fitnes proteinska palačinka, Polleo Sport

Fotografije: Pexels