City break putovanja: savršen bijeg od rutine i obveza

19. svi 2023

Već dva dana odmora učinit će razliku i napuniti vas energijom, jer ovi gradovi imaju magičan utjecaj

City break putovanja uvijek su odlična ideja za pobjeći od rutine i obveza. Iako bi uobičajeno bilo da sredinom svibnja odlazimo na izlete u prirodu, vremenska prognoza proteklih dana i obilne kiše u Hrvatskoj, poremetili su tu proljetnu rutinu. No oni koji za vikend vole otići iz grada, iz Zagreba mogu već za sat vremena biti u sasvim novom okruženju i napraviti lijep izlet. Osim toga, danas je moguće, ako se potrudite i istražite Skyscanner ili neke slične stranice, pronaći vrlo povoljne avionske karte i za tren ste i u nekoj od velikih europskih gradova. Evo naših favorita…

Budimpešta

Podijeljena Dunavom na dva dijela, Budimpešta je grad koji uvijek nanovo osvaja. S jedne je strane miran Budim s Kraljevskom palačom i Budimskim dvorcem (Budai Vár), a s druge živahna Pešta s mnoštvom muzeja koji skrivaj kulturna i povijesna blaga, izvanrednom secesijskom arhitekturom, veličanstvenom zgradom Parlamenta i bazilikom Svetog Stjepana okruženom pješačkim ulicama i Židovskom četvrti. Uvijek oduševljava i pogled na Dunav i njegove brojne mostove, od kojih je najstariji i po mnogima najljepši Lančani most.
Foto: @thisisbudabest

London

Pokrivajući više od tisuću četvornih kilometara s gotovo 8 milijuna ljudi, teško je znati odakle započeti istraživanje mega-metropolu poput Londona. Gledano u cjelini, grad djeluje drsko i bučno, ali tko god dođe, pa i oni puni predrasuda, iz Londona odu s odlukom da će se vratiti. Kad ste u Londonu, morate vidjeti House of Parliamen i Big Ben. Ne možete, doduše, ući u Big Ben, ali možete čuti zvonjava zvona i vidjeti toranj u najboljem izdanju odmah preko Westminsterskog mosta na južnoj obali. Provozajte se i London Eyeom, koji je vrlo popularan, pa svakako kupite karte unaprijed! Nakon što nastavite južnom obalom kako biste vidjeli Royal Festival Hall, zaustavite se i popijte piće ispod mosta Waterloo kod Britanskog filmskog instituta, a sve prije nego što krenete šetnicom uz Temzu. Buckinghamska palača, Tower Bridge, Madame Tussauds Museum, Victoria and Albert Museum, Royal Academy of Arts…, u nedogled bi mogli nabrajati sve što vrijedi vidjeti u Londonu. Za one koji prvi puta dolaze u grad, sjajan način razgledavanja je Big Bus Tours.
Foto: @visitlondon.

Beograd

U Beogradu ćete se kraljevski dobro najesti i vjerojatno završiti na riječnom brodu plešući uz turbo folk među nevjerojatno visokim i zgodnim Srbima. Iako ovo zvuči kao tipičan stereotip, lijepo je otkriti da su stereotipi ponekad i istiniti. Beograd je na glasu kao grad koji ne spava i u kojeg odlaziš u dobar provod, no ima se što i razgledati. Preporučujemo krenuti u obilazak od Trga Republike, na kojeg se naslanja Narodno kazalište na istoku i Narodni muzej Srbije na sjeveru. No, svakako prošećite i obližnjom Knez Mihajlovom, pješačkom ulicom s trgovinama i kafićima. Put će vas odvesti do Kalemegdana, uređenog parka s pogledom na Dunav i tvrđavom. Svakako posjetite i Muzej Nikole Tesle na Vračaru, a prošećite i Skadarlijom, starom boemskom četvrti, s brojnim restoranima u kojima se odlično jede uz svirače.
Foto: Unsplash

Ljubljana

Germanski svijet sa slavenskim prizvukom, tako bismo mogli ukratko opisati Ljubljanu, grad s puno znamenitosti, kojim dominira Ljubljanski dvorac. Vidljiv je sa svih točaka u središtu grada. Možete do njega pješice ili uspinjačom: isplati se jer je panoramski pogled predivan. Obilazak Ljubljane kreće s Prešernova trga, u čijem su produžetku tri mosta koja povezuju grad s dvije strane rijeke Ljubljanice, stari i novi dio. Ne možete otići iz Ljubljane a da niste vidjeli Zmajski most i park Tivoli. Kao i mnogi drugi srednjoeuropski gradovi, i Ljubljana ima mnoštvo uskih uličica i elegantnih trgova  s trgovinama, kafićima, restoranima. U proljeće je super posjetiti i ljubljanski Zoološki vrt, a ako vam vrijeme neće biti naklonjeno za šetnju, uvijek možete skoknuti i do Postojnske jame. Nekih je 50-ak kilometara udaljena od Ljubljane, ali isplati se.
Foto:@theuniversalbadass

Koliko puta smo otišli na odmor i shvatili da smo zaboravili nešto važno. Ili smo se vratili s odmora i shvatili da smo zapakirali puno toga nepotrebnog. Srećom, kad su kratka putovanja u pitanju, trebat će vam dobar ruksak i tek par nužnih sitnica. Kreditna kartica, dokumenti, mobitel, nekoliko stvarčica za osobnu higijenu i dvije majice za promijeniti i spremni ste za put.

Ruksak, Converse; Airpods, iStyle; Samsonite kofer Essens Cabin; Maras