Božićni keksi uvijek donose toplinu doma i miris koji priziva sjećanja na djetinjstvo. Mirisi vanilije, cimeta, orašastih plodova i maslaca ispunjavaju kuhinju, budeći osjećaj radosti i blagdanskog uzbuđenja.
Božićni keksi nisu samo desert – oni su tradicija i mali ritual koji povezuje generacije. Svaka rolana, okrugla ili pletena kreacija priča priču o zajedništvu, ljubavi i sreći.
Donosimo tri fantastična recepta s TikToka koja će unijeti zabavu i trendovski šarm u vaše blagdansko pečenje kolačića. Od klasičnih do modernih, svi su jednostavni, brzi i savršeni za trenutke provedene s obitelji i prijateljima.
Sve što vam treba za pripremu i ukrašavanje božićnih keksića pronaći ćete u trgovinama Arena Centra.
@chelsweets ✨Day 1✨ of my Cookies Worthy of your Christmas cookie box series!!!!! Starting off strong with my swirled Christmas cookies ❤️ The recipe is linked in my bio or you can google chelsweets swirled Christmas cookies
Spiralni božićni keksi
Sastojci:
- 225 g maslaca
- 250 g kristalnog šećera
- 1 veliko jaje
- 2 žličice ekstrakta badema
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3 šalice glatkog brašna (390 g)
- 1 žličica škroba (3 g)
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sitne soli
- 1 šalica božićnih mrvica
- crvena i zelena gel prehrambena boja
Priprema:
- Napravite tijesto
U velikoj zdjeli miksajte maslac i šećer na srednje visokoj brzini par minuta dok smjesa ne postane svjetlija. Dodajte jaje, ekstrakt badema i vanilije te miksajte dok se sastojci ne povežu. Zatim dodajte brašno, škrob, prašak za pecivo i sol te miksajte na niskoj brzini dok se sastojci tek ne sjedine. Tijesto podijelite na tri jednaka dijela.
- Obojite tijesto
Jedan dio ostavite neobojen, jedan obojite zelenom, a jedan crvenom gel bojom. Svaki dio zamotajte u plastičnu foliju. Pokušajte tijesta učiniti sličnih veličina radi lakšeg slaganja.
- Ohladite tijesto i zagrijte pećnicu
Tijesto ohladite 30 minuta u hladnjaku, 10 minuta u zamrzivaču ili preko noći (ako je preko noći, ostavite 5 minuta na sobnoj temperaturi prije valjanja). Zagrijte pećnicu na 175 °C i obložite limove papirom za pečenje.
- Složite i zarolajte tijesto
Razvaljajte svaki dio na cca 18×30 cm. Na papir za pečenje slažite redom: zelena podloga, bijelo tijesto, crveno tijesto. Lagano valjkom pritisnite da se slojevi spoje. Poravnajte rubove i odrežite jedan dugi rub pod kutom radi definicije spirale. Zarolajte u čvrstu rolu i zatvorite spoj prstima. Uvaljajte roladu u božićne mrvice.
- Izrežite kekse
Oštrim nožem režite kekse debljine 8–9 mm. Ako se tijesto deformira, ohladite 15–30 minuta. Poredajte kekse na limove, ostavljajući 2,5 cm razmaka.
- Pecite kekse
Pecite 12–14 minuta na srednjoj rešetki, okrenite lim na pola pečenja. Pazite da rubovi ne porumene. Ohladite i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi do 5 dana.
@welcometo.angieskitchen Episode two of my Christmas series! 🎄✨ Red Velvet Cookies with Cream Cheese Frosting 🍪❤️ – For the cookies: – 150g unsalted butter, softened – 2/3 cup – 100g granulated sugar – 1/2 cup – 100g light brown sugar – 1/2 cup – 1 teaspoon vanilla extract – 1 1/2 teaspoon vinegar (white wine or apple cider) – 1 1/2 teaspoon red food coloring – 1 large egg + 1 large egg yolk – 215g all purpose flour – 1 cup + 3/4 cup – 1/2 teaspoon baking soda – 15 cocoa powder – 3 tablespoons For the frosting: – 200g cream cheese – 3/4 cup + 2 tablespoons – 80g granulated sugar – 1/3 cup + 1 tablespoon – 120g whipping cream – 1/2 cup – 1 tsp vanilla extract or 1/2 teaspoon ground vanilla powder Instructions: 1. In a large bowl combine the softened butter with the granulated sugar and the light brown sugar. 2. Then mix in the egg, egg yolk and vanilla extract. 3. Next add the vinegar along with the red food coloring and mix until combined. 4. Lasltly, add the baking soda, flour and cocoa powder. Fold until just combined. 5. Scoop out 10 equal cookies onto a baking tray lined with parchment paper. 6. Freeze for 30 minutes. 7. Preheat your oven to 180•C (fan assisted) 8. Place the frozen cookies onto a large tray lined with parchment paper, leaving some space between them. 9. Bake in the preheated oven for 12 minutes. 10. Once ready, let them cool before frosting. 11. For the frosting combine the cream cheese with the sugar until smooth. 12. Then add the whipping cream along with the vanilla and mix until fluffy and holds its shape. 13. Frost the cookies and enjoy! #redvelvet #redvelvetcookies #cookie #baking #easyrecipes
Crveni keksi s kremom od sira
Sastojci za tijesto:
- 150 g omekšalog maslaca
- 100 g kristalnog šećera
- 100 g svijetlog smeđeg šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 ½ žličice octa
- 1 ½ žličice crvene prehrambene boje
- 1 jaje + 1 žumanjak
- 215 g glatkog brašna
- ½ žličice sode bikarbone
- 15 g kakaa u prahu
Sastojci za kremu:
- 200 g krem sira
- 80 g kristalnog šećera
- 120 g slatkog vrhnja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
Maslac i oba šećera miksajte, dodajte jaje, žumanjak i vaniliju. Umiješajte ocat i crvenu boju. Dodajte brašno, sodu i kakao. Oblikujte 10 kuglica i zamrznite 30 minuta. Pecite na 180 °C 12 minuta.
Za kremu miksajte krem sir sa šećerom, dodajte vrhnje i vaniliju dok krema ne postane pahuljasta. Nanesite na ohlađene kekse.
@sweet_essence_ Matcha christmas tree cookies 🎄✨ Makes 16 christmas trees! 120g salted butter (very soft but not melted!) 2g vanilla extract 60g icing sugar 160g cake flour (150g all purpose + 10g cornstarch if you cant find) 30g egg whites (room temp) 10g matcha powder 1-2 tsp milk to adjust 5g cocoa powder 1-2 tsp milk to adjust Chill for 15-20 minutes before baking. Bake at 165c for 13-15 minutes 🙂 Also some tips to getting the perfect shape: The piping tips i used were ateco 865 for the tree stumps and 864 for the foliage 🎄 For easy piping, make sure your butter is soft and cream it for 1-2 minutes until pale. If the dough is too cold, it’ll be hard to pipe. If the dough is too stiff, add a little more egg whites or milk to adjust. It should resemble mashed potatoes. If the dough is still too stiff while piping, place the piping bag on a bench near the oven or any warm spot in your kitchen for a few minutes to warm the dough slightly before continuing. Chill the dough for at least 15-20 minutes before baking (after piping), until they’re firm to the touch before baking. Bake at 165c for 13-15 mins. If they brown too quickly for your liking, cover with foil and continue baking. Matcha oxidises when exposed to air so once the cookies have cooled, cover and store them immediately in an airtight container to prevent the colours becoming from dulling. Happy baking! 🎄✨ #recipe #holidaybaking #christmas #tutorial
Matcha božićni keksi u obliku drvca (16 kom)
Sastojci:
- 120 g slanog maslaca, mekanog
- 2 g ekstrakta vanilije
- 60 g šećera u prahu
- 160 g brašna za kolače (ili 150 g glatkog + 10 g kukuruznog škroba)
- 30 g bjelanjaka
Za zelenu Matcha smjesu: 10 g matcha praha + 1–2 žličice mlijeka
Za smeđu kakao smjesu: 5 g kakaa + 1–2 žličice mlijeka
Priprema:
Ohladite tijesto 15–20 minuta prije pečenja. Pecite na 165 °C 13–15 minuta. Ako je tijesto previše čvrsto, dodajte malo bjelanjka ili mlijeka. Nakon oblikovanja ohladite tijesto 15–20 minuta prije pečenja.