Brzi makeover: kako preurediti dom, a ne potrošiti puno novca?

21. ruj 2023

Više luksuza, intervencije u najvažnijoj prostoriji ili čak uređenje bez jednog potrošenog eura, brzi makeover doma je itekako moguć!

Možda vam je pala na pamet misao o preuređivanju, ali ideja o trošenju bogatstva na potpuno preuređenje može biti obeshrabrujuća. I, uistinu, ako nemate novca, ali ipak želite unijeti neke promjene u vaš životni prostor, dobra je vijest da to možete bez pretjeranog opterećenja za kućnu budžet, pa čak i bez jednog potrošenog eura.

Opcija koja ništa ne košta

Uklonite nered i počistite suvišne stvari – to ne košta ništa. Ne morate nužno biti minimalist, ali cilj bi trebao biti stvoriti “dom” za svaki predmet u sobi. Sigurni smo da u ormarima godinama skupljate odjeću ‘za po doma’, ‘ako smršavim’, ‘ako se opet vrati u modu’, ali suvišne stvari opterećuju, stvaraju ustajalu energiju i s vremenom naše domove pretvaraju u skladišne prostore. Čak i onda kada stvari svedete samo na one koje upotrebljavate i volite, dom će vam biti pretrpan ako su razbacane po cijelom prostoru i ako ih ne uspijevate pronaći kad vam trebaju. Vaš dom izvanjski odražava ono što se odigrava u vama. Sređivanjem vanjske neurednosti, uspostavlja se unutarnji ‘red’. No važno je napomenuti da i pretjerano uredan dom, gdje je sve na svojem mjestu, može predstavljati jednak problem kao i mjesto koje je posve neuredno.

Za više luksuza

Bojanje lajsni i vrata super su način da prostru udahnete novi izgled. Prvo biste trebali znati kakav efekt želite postići. Ako želite luksuzni izgled, onda ćete odabrati sjaj. Što je veći sjaj, to će se lakirana površina lakše čistiti i bit će otpornija na ogrebotine, ali će također pokazati više nesavršenosti. Boje s niskim sjajem skrivaju nesavršenosti i teže ih je održavati čistima, ali manje odvlače pažnju. Posljednje vrijeme bila su popularna bijela vrata, no sada je siva apsolutni hit u interijerima. Ako ste vješti i imate barem malo umjetničkog talenta, možete sami pokušati obojiti vrata.

Poigrajte se sa zidnom umjetnošću

Velika slikarska platna (koja uopće ne moraju biti skupa, jer ih ne morate kupovati u umjetničkim galerijama; i većina trgovina namještajem ima ih u svojoj ponudi na odjelima dekora) i okviri poredani u pravilnom geometrijskom obliku (slične palete boja i uzoraka), savršen su način da napravite efektnu, a brzu promjenu u domu. I efektna ogledala jedna su vrsta zidne umjetnosti.

Efektna kombinacija okruglih ogledala, Zara Home; okviri za slike s lanenim podloškom i drvenim okvirom, Zara Home

Makeover srca doma

Kuhinja je srce svakog doma, no većina ljudi je ne mijenja barem desetak godina, ako ne i više. Logično je da nam se u tako dugačkom razdoblju neke stvari više ne sviđaju ili ne funkcioniraju. Promjena fronti dobar je primjer za brzi makeover, a posljednje vrijeme, umjesto pločica, u kuhinji mnogi stavljaju staklene ili čak drvene ploče. Super je što zid možete obložiti u novo ruho bez da skidate pločice. Kaljeno staklo je najotpornije. Zamijenite i kvake na ormarićima, jedan tako mali detalj čini veliku razliku.

Igra svjetla

Dizajneri često preporučuju da soba ima tri vrste rasvjete: ambijentalna, radna i akcentna. Ambijentalna ili “opća” rasvjeta podrazumijeva lustere i razna kutne i stropne lampe; radna su stolne lampe i lampe za čitanje, dok je akcentna rasvjeta ono što čini razliku, daje dozu luksuza i stvara atmosferu. Primjerice, svjetla za slike, svijećnjaci, svijeće… Postavljanje te tri vrste rasvjete daje prostoru dubinu i pomaže u stvaranju ugođaja.

Lampa, Zara Home; LED lampa, Pepco

Fotografije: Pexels