Brza jela gotova u manje od 15 minuta! S dolaskom ljetnih vrućina malo tko želi provoditi vrijeme za vrućim štednjakom, stoga biraju jednostavan pristup kuhanju. Najlakše je ‘složiti’ neki sendvič ili fast food, no obroci trebaju biti uravnoteženi, zdravi i fini. Ne morate provoditi sate nad štednjakom kako biste zadovoljili te kriterije. Naša tri prijedloga za savršeni ljetni ručak izvanrednog su okusa, uključuju nutritivno vrijedne namirnice i, ne manje važno, pripremit ćete ih za manje od 15 minuta.
Salata od tjestenine s tofuom i povrćem s roštilja
Sastojci za 4 osobe: 180 g tofua, 2 tikvice, 1 patlidžan, 2 ljutike, po 1 crvena i žuta paprika, 1 mozzarella (125 g), 350 g tjestenine, sol, 3 žlice maslinova ulja, papar, 5 posušenih rajčica, 3 grančice timijana, malo bijelog balzamičnog octa
Operite tikvice i patlidžan pa narežite na komade veličine zalogaja. Oljuštite ljutiku pa narežite na kolute. Operite papriku, posušite, očistite i narežite na trake. Ocijedite mozzarellu te narežite na kockice. Skuhajte tjesteninu.
Pripremljeno povrće pomiješajte s uljem te začinite solju i paprom. Pecite na roštilju (ili u grill tavi), zajedno za tofu sirom, uz stalno okretanje oko 8 minuta. Usitnite rajčice te ih pomiješajte u zdjeli s povrćem. Operite timijan, posušite i natrgajte listiće. Ocijedite tjesteninu te dobro ocijedite. Posušene rajčice, timijan i mozzarellu pomiješajte sa salatom. Začinite s malo balzamičnog octa, solju i paprom.
Svitci (ili sendvič) s lososom i sirom
Sastojci za 16 komada: 2 jaja, 300 ml mlijeka, 100 g brašna, sol, 2 žlice maslaca, 300 g svježeg sira, 100 g kremastog sir, sok i naribana kora 1 limuna, 1 žlica nasjeckanog peršina, papar, 200 g dimljenog lososa (ploške)
Pomiješajte jaja, mlijeko, brašno i malo soli te ostavite da odstoji. Ispržite 4 palačinke na vrućem ulju te ostavite da se ohlade. Pomiješajte sireve, koru i sok od limuna, nasjeckane listiće peršina, sol i papar. Nadjenite palačinke lososom i premažite ga s 3 žlice smjese od sira. Smotajte i stavite u hladnjak. Za još brži obrok, umjesto u palačinku, sir i losos, ‘složite’ na prepečeni kruh.
Wok s puretinom i povrćem
Sastojci za 4 osobe: 1 glavica luka, po 1 zelena i žuta paprika (po želji), 3 mrkve, 1 tikvica, 600 g purećih prsa, 2 žlice ulja, 200 ml nezaslađenog mlijeka od kokosa, 1 žlica curryja, malo đumbira u prahu, sol, papar, 100 ml Home Chef povrtni temeljac
Skuhajte rižu za wok. Narežite luk, mrkvu, tikvice i papriku na trake. Mrkvu kuhajte u kipućoj vodi pet minuta. U međuvremenu operite meso, posušite ga i narežite na široke trake. Pržite meso na ulju 4 minute sa svake strane, a zatim izvadite. Pržite papriku i luk na masnoći od prženja 4 minute. Dodajte mlijeko od kokosa, Home Chef povrtni temeljac (možete ga kupiti u Harissa trgovini u Arena Centru) curry, đumbir i oko 200 ml vode od kuhanja mrkve, a potom pirjajte još oko 5 minuta. Na kraju umiješajte skuhanu rižu, mrkvu i tikvice, koje je potrebno tek minutu-dvije pirjati da ‘uvenu’.
Home Chef povrtni temeljac, Harissa; listići korijandera, Harissa; đumbir u prahu, bio & bio; kokosovo mlijeko, bio & bio
Fotografije: Unsplash