Božićno ukrašavanje: ovo su najljepši domovi u blagdanskom ruhu

14. pro 2023

Čak i mali stanovi mogu biti grandiozno dekorirani, samo nam treba malo dobre inspiracije...

S društvenih mreža svakog nas prosinca oduševljavaju interijeri dekorirani u božićnom duhu. Raskošna božićna drvca, prekrasni vijenci i druge dekoracije, okićena stubišta, kamini i sl., stvaraju predivan ugođaj kojeg želimo kopirati u vlastitim domovima. No realnost je najčešće nešto drugo, jer većina ljudi živi u stanovima prosječne kvadrature i pitaju se, gdje će objesiti čarape za Svetog Nikolu ako ne na kamin kojeg nemaju ili kako u 20-ak kvadrata dnevnog boravka smjestiti grandioznu jelku. No, praznički duh može zavladati svakim domom, bez obzira na veličinu stambenog prostora – treba nam samo malo dobre inspiracije…

Kako vizualno povećati bor i koje su hit dekoracije blagdana 2023?

Ako ‘patite’ na grandiozno, evo super načina da zadovoljite tu svoju strast. Božićni vijenac objesite na zid, primjerice umjesto već postojeće slike. Vijenac može biti velik, jer zid to ‘trpi’, ali neka bude jednostavan, jer se jednostavnost ‘nosi’ ove sezone. Dovoljno ga je, primjerice, ukrasiti efektnom mašnom. Ako slijedite trendove, neka mašna bude izdužena, odnosno s trakama koje dugačko vise. Vijenac možete objesiti i na prozor, ali i na neka neočekivana mjesta, poput hodnika ili spavaće sobe. Želite bor do stropa, a to najčešće znači da – uz visinu – ima i širinu, pa zauzima puno prostora? Zašto, primjerice, mali bor ne staviti na neki stolac i tako povećati gabarite ovog najtipičnijeg simbola Božića.

Može li i bez božićnog drvca?

Postaviti nekoliko borovih grana (umjetnih ili prirodnih) na vitrinu, sa svijećnjakom i božićnim dekoracijama, super je način da domu ‘dodate’ blagdanski štih. Na isti način možete dekorirati i, primjerice, policu s knjigama ili neki svoj cozy kutak u domu. Uz malo mašte i kreativnosti, usudili bi se reći da vam čak i božićno drvce neće biti potrebno.

#2
#3

Girlande – efektan način da zabljesnete!

Možda nemate puno ‘kvadrata’ za raskošni božićni ugođaj, ali – sigurni – smo imate vrata ili prozore. Uz njihov rub, na zid postavite božićne girlande – to je još jedan efektan način da zabljesnete stilom. Na taj način možete ukrasiti u interijer, ali i vanjska vrata – savršena dobrodošlica svakome tko ulazi u vaš dom.

Kreativna igra ogledala

Ono što je multitasking u poslu, to je ogledalo u uređenju interijera. Ono reflektira, stvarajući iluziju mnogo veće sobe. Ako smjestite drvce ispred ogledala, dodat ćete prostoru dubinu i imat ćete dojam kao da imate dvostruko više blagdanskog dekora.

#4

How to: napravite sami ukrasne zvijezde od papira

Božićne zvijezde od papira ili drugog materijala već su neko vrijeme veliki hit u dekoriranju prostora za blagdane. Možemo ih kupiti u mnogim trgovinama; a mi smo baš efekte (zlatne i srebrne) te po super cijeni od samo jednog eura po komadu pronašli u Jysku. U istoj trgovini pronašli smo i božićnu zvijezdu na stalku po cijeni od 8 eura po komadu. Vrlo su popularne i papirnate zvijezde, posebice koje sadrže u sebi i LED lampe – obožavaju ih oni koji u prostoru vole ambijentalno svjetlo. Osim što su efektne, doista doprinose i blagdanskom ugođaju u domu. Na Instagram profilu @pealpeperflower pronašli smo super tutorial kako jednostavno sami možete napraviti zvijezde od papira.

Evo i nekoliko načina kako ih uklopiti u interijer… Inspiraciju smo pronašli na Instagram profilu @christmas_interior.

Detalji čine razliku, a ako imate oko za lijepo i smisla za uređenje doma, upravo detaljima možete oplemeniti čitav prostor bez da potrošite puno novaca. Mi smo prošetali Arena Centrom i Arena Parkom i teško se oduprli tome da – ne kupimo brdo predivnih stvarčica za dekoraciju doma. Uz već spomenute zvijezde iz Jyska, gdje je doista velik asortiman za Božić, nismo zaobišli ni Zara Home, kao ni PEPCO trgovinu, jer sve je tako lijepo, toplo, cozy…, baš kako i priliči najljepšem mjesecu u godini.

LED božićno drvce, Zara Home; božićne zvjezdice, Jysk; komplet posteljine od flanela s božićnim motivima, Pepco; valjak za kolače s božićnim motivima, Zara home; božićni patuljak, Pepco; glazbena limenka za kekse, Pepco; staklena kugla s LED svjetlom, Pepco; božićna zvijezda na stalku, Jysk

Fotografije: Pexels i Instagram