Bojanje jaja: pisanice nikad nisu bile ljepše i više stylish!

06. tra 2023

Čipkasta jaja, dekoriranje uz pomoć gumice za kosu, prirodno bojenje, ombre jaja.... - koja vam se ideja najviše sviđa?

Iako je Uskrs u pravom smislu riječi vrijeme za duhovnu pripremu i promišljanje, ovaj kršćanski blagdan ujedno je i vrijeme kad se sa svojim najmilijima okupljamo oko zajedničkog stola. I u tradiciji Uskrsa oduvijek se pažnja pridavala hrani, no više u nekom simboličkom značenju, pa su tako jaja oduvijek bila simbolom života, obilja i plodnosti, a pisanice su se, zajedno s pincom ili sirnicom te kuhanom šunkom, nosile na blagoslov i bile sastavni dio uskrsnog doručka.

Tradicija bojenja jaja za Uskrs jedna je od omiljenih aktivnosti. Riječ je o najraširenijem uskrsnom običaju u cijeloj Europi – gotovo nema zemlje u kojoj se uoči ovog blagdana ne kuhaju i ne boje jaja. Prema tradiciji, prvo što treba staviti u usta na uskrsno jutro upravo je blagoslovljeno jaje.

Ako ne želite upotrebljavati umjetne boje, predlažemo vam kako jaja obojiti na prirodan način, uz pomoć namirnica koje imate u svojem domu, baš kako se to radilo nekada. Primjerice, žutosmeđu ili tamnosmeđu boju (ovisno o duljini kuhanja) dobit ćete ako jaja kuhate u vodi s korom od crvenog luka. Za lijepu žutu boju zaslužni su curry i narančina kora, za crvenu sok od cikle, a za blijedozelenu otopina od zelenog lisnatog povrća, poput blitve ili špinata. Donosimo vam i još nekoliko jednostavnih i drukčijih ideja za dekoriranje jaja.

Evo jedne ideje kako pisanice dodatno dekorirati aluminijskom folijom.

Gotove boje i vosak

Ako ćete jaja obojiti bojama koje ste kupili u trgovini, slijedite upute na pakiranju. Obično ćete morati otopiti boju u vodi i dodati octa. Stavite kuhana jaja u boju i ostavite ih u njoj oko 5-10 minuta, ovisno o željenoj intenzitetu boje. Izvadite jaja i ostavite ih da se osuše.
Jaja možete ukrašavati i uz pomoć voska. Prvo ih obojite u željenu boju. Nakon što se osuše, uz pomoć voska nacrtajte razne uzorke i oblike na jajima. Zatim jaja stavite u drugu boju. Kad se jaja osuše, ogulite vosak i ostavit će vam se uzorak u boji prvog bojenja.

Naši favoriti!

Ombre jaja! Sve što morate je držati jaja kraće ili dulje u vodi s bojom, dok ne postignete željenu nijansu.

Predlažemo i da sami izradite jaja na štapiću – Cake pops
Sastojci: 90 g svježeg sira, 1 paketić vanilin šećera, 200 g keksa s maslacem, 20 štapića, 150 g šećerne glazure u boji, šećerni ukrasi
Priprema: Svježi sir pomiješajte s vanilin šećerom. Kekse smrvite pa ih umiješajte u svježi sir. Iz te smjese oblikujte jaja, koja zatim stavite u hladnjak na oko 20 minuta. Štapiće 2 cm duboko uronite u šećernu glazuru, a zatim ih zabodite u jaja i kratko ostavite da se osuše. Jaja uronite u glazuru i ukrasite ih.

Gumice za kosu

Jaja možete dekorirati na vrlo jednostavan način služeći se običnim gumicama za kosu. Navucite ih na jaja u nekoliko slojeva. Možete stavljati jednu gumicu preko druge ili pak jednu do druge, u više redova. O tome ovisi kakve ćete šare dobiti na jaju. Kad postavite gumice, jaje samo uronite u odabranu boju. Kad se boja osuši, gumice skinite i dobit ćete zanimljive ukrase

Čipkasti uzorak

Jaja možete dekorirati i čipkastim ili nekim drugim vrpcama. Vrpcu zavežite oko jaja. Možete je upotrijebiti u originalnom obliku ili pak obojiti. Cijelo jaje, zajedno s vrpcom oko njega, uronite u boju za jaja i pričekajte nekoliko minuta dok se boja ne ‘uhvati’ (ovisno o uputama na pakiranju).

Veliki izbor svega što vam je potrebno za pripremu jela i kolača koje ćete poslužiti za nadolazeće blagdane, kao i dekoracija za uređenje doma i stola potražite u trgovinama Arena Centra i Arena Parka.

Fotografije: Pexels i Instagram (naslovna fotografija Lena Living)