Body acne: što ih uzrokuje i kako ih se riješiti?

18. lis 2023

Akne na tijelu su izazov s kojim se susreću mnogi!

Kada govorimo o aknama, najčešće govorimo o aknama na licu. No, lice nije jedino mjesto na kojem se pojavljuju akne. Koža tijela može biti jednako sklona aknama kao i koža lica, a akne na tijelu mogu biti izazov i onima koji nikad nisu imali probleme s aknama na licu.

Što uzrokuje akne na tijelu?

Bilo koji oblik akni obično je rezultat pora ispunjenih uljem i prljavštinom zarobljenom ispod kože. S vremenom će se javiti upala uzrokujući pojavu akni u obliku prištića, bijelih prištića, mitesera ili cista.

Akne na tijelu također mogu biti uzrokovane nakupljanjem mrtvih stanica kože. Naše stanice kože redovito umiru i kada umru, izlaze na površinu naše kože što se manifestira kao suha koža ili perutanje koje obično vidimo. Ipak, nekim od nas, umjesto da se ljušte, mrtve stanice kože nakupljaju se ispod kože uzrokujući izbočine.

Genetika također može igrati veliku ulogu u pojavi akna na tijelu, baš kao i stres, hormonalne promjene, određeni lijekovi poput kortikosteroida i testosterona, netuširanje odmah nakon treninga i korištenje proizvoda za njegu kože koji sadrže određena ulja.

Gdje se na tijelu mogu pojaviti akne?

Akne se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu, ali najčešće su na leđima, prsima i ramenima, mjestima na kojima ima najviše žlijezda koje proizvode ulja.

 

Tips&tricks: Kako se riješiti akna na tijelu?

 

SVAKODNEVNO TUŠIRANJE JE OBAVEZNO

Tuširanje je dobar način ne samo da smanjite mogućnost razvoja akni na tijelu, već i da spriječite pojavu novih akni. Ono najvažnije je da se tuširate svaki dan, bez obzira na to koliko se znojite.

REDOVITI PILING ČINI RAZLIKU

mrtve stanice kože mogu uzrokovati mnogo štete stvarajući ozbiljne akne na tijelu. Piling tijela pomoći će vam da očistite stanice kože i oslobodite pore. Ne samo da će smanjiti veličinu i ozbiljnost vaših akni, već će također pomoći u sprječavanju pojave budućih prištića, bijelih prištića i mitesera.

REDOVITO PERITE ODJEĆU

Svaki odjevni komad ili modni dodatak koji dolazi u kontakt s kožom obavezno operite nakon svakog nošenja, osobito ako ste skloni znojenju. Znoj koji je upila odjeća također je ispunjen uljem i prljavštinom pa je najbolje da ga ne držite na koži dulje vrijeme. Nakon vježbanja skinite znojnu odjeću te  se što je moguće prije istuširajte se kako biste isprali višak prljavštine, znoja i ulja s kože.

 

 

Beauty proizvodi koji će vam pomoći u borbi protiv akna na tijelu

Njega kože tijela je iznimno bitna, osobito kada govorimo o problematičnoj koži sklonoj aknama. Baš poput kože lice sklone aknama, i koža tijela sklona aknama dobro reagira na određene sastojke koji su dodani mnogim sapunima i losionima za pranje tijela. Salicilna kiselina je jedan od najpopularnijih aktivnih sastojaka za borbu protiv akni zbog čega se ističe kao ključni sastojak u brojnim proizvodima za njegu kože sklone aknama.

Osim biranja aktivnih sastojaka koji će vam pomoći u borbi protiv aknama na tijelu, važno je odabrane proizvode za njegu kože redovito nanositi na kožu. Iako ćemo iz lijenosti često preskočiti nanošenje losiona za tijelo nakon tuširanja, svakodnevna hidratacija kože tijela sklone aknama iznimno je važna kako bismo izbjegli iritaciju, upale i akne.

Neke od naših favorita za njegu kože tijela uz koje će body acne postati prošlost izdvojili smo u nastavku!

Q+A Salicylic Acid gel za tuširanje, dm; LUSH Buffy piling i maslac za tijelo; La Roche-Posay Lipikar Baume AP + M balzam, Farmacia