Biciklističke staze u okolici Zagreba: super plan za aktivan dan u prirodi!

16. lip 2023

Istražili smo sve biciklističke rute i pronašli šest najboljih staza!

Biciklističke rute u okolici Zagreba doista su predivne! S dolaskom proljeća i ljeta svi dobijemo želju što više boraviti u prirodi, a nerijetko i svoju fizičku aktivnost iz zatvorenih prostora selimo pod vedro nebo. Biciklizam je mnogima omiljena aktivnost, a još kad se vožnja na dva kotača spoji s prekrasnom prirodom, baš kakva je svugdje u okolici Zagreba, nema boljeg načina kako provesti dan ili vikend od izleta na biciklu. Diljem Hrvatske mnoštvo je biciklističkih ruta, što je odlično, jer su adut više za našu turističku ponudu. Na Medvednici je čak osam biciklističkih ruta, ali kako su brdske staze, ipak, namijenjene onima u nešto boljoj fizičkoj formi, mi smo istražili nešto prihvatljivije opcije. Ovu su divne ideje za provesti divan dan u prirodi…

Zaprešić

Kružna ruta zaprešićkim područjem počinje kod parka Novi dvor u Zaprešiću, dugačka je 29 kilometara i svladat ćete je za otprilike dva sata vožnje.  Od Zaprešića vozite preko Javorja i  Prudnice do Marija Gorica. Dio staze je asfaltiran, a dio je makadam, a dok vrtite pedale imat ćete, doista što vidjeti: dvorce, crkvice, prekrasnu prirodu… Savršen spoj aktivnosti i prirodnih i kulturnih ljepota. Naš je prijedlog da zastanite na trenutak i razgledajte Dvorac Januševec u Prigorju Brdovečkom, koji je jedan od najljepših klasicističkih dvoraca u Hrvatskoj. S obzirom da ćete na ovoj ruti morati voditi računa i o prometu, odaberite nešto jednostavniju vođenu biciklističku turu. Lreće u Novim dvorima bana Jelačića vozi se preko Konjičkog kluba Trajbar Team, Trga dr. Franje Tuđmana, dvorca Lužnice i Trga Ivana Pavla II do imanja bana Jelačića, gdje i završava. Ova ruta je nešto kraća, 18 kilometara, i obvezne su prijave.

Rakitje

Na ovoj ruti dočekat će vas prirodne ljepote svetonedjeljskih jezera, rijeke Save, Ornitološkog rezervata Sava-Strmec, a u prizorima ćete moći uživati uz laganu i ugodnu vožnju. Ovdje ima otprilike 16 kilometara biciklističkih staza. Najbolje je startati kod ribičkog doma na jezeru Rakitje, potom okružiti malo jezero,  a potom skrenuti prema velikom jezeru, odakle se nastavlja 2 km dugačka makadamska cesta. Na ruti je i podsusedski most, poznato izletište Suhina te jezero Orašje, potok Rakovica i jezero Strmec. Ruta završava na području općine Sveta Nedjelja.

Samobor

Na području Samobora ima čak sedam biciklističkih ruta. Najkraća je 10 km dugačka staza Samobor – Otruševec – Samobor, dok je najlakša ruta Samobor – Bregana – Samoborski Otok – Gradna – Medsave – Farkaševec – Samobor, no ona dvostruko duža – 23 km. Naš je prijedlog kratka, ali slatka ruta koja kreće s Trga kralja Tomislava ide cestom prema naselju Bregana. U Lugu Samoborskom skreće se lijevo u Veliku Jazbinu te se penje prema naselju Otruševec. Kroz naselje Vrhovčak ruta se spušta natrag u Samobor na Trg kralja Tomislava. U naselju Vrhovčak, na jednom mjestu pruža se prekrasan, malo drugačiji, pogled na Stari grad Samobor.

Žumberak

U Žumberku, Parku prirode nedaleko od Zagreba postoje četiri biciklističke staze ukupne duljine oko 200 kilometara: Vilinska staza, Staza Slapova, Staza Svete Gere i Staza Šišmiša, koja je naš favorit, jer prolazi pokraj poznatog slapa Sopot.

 

Jastrebarsko

Jastrebarsko područje, doista, ima što ponuditi ljubiteljima vožnje na dva kotača, a u tu svrhu najkorisniji alat bit će aplikacija Jaska Bike koja će vam predložiti osam zanimljivih ruta različitog karaktera. Osim što ćete saznati duljinu rute i predviđeno vrijeme trajanja, putem aplikacije možete isplanirati i što od prirodnih ljepota vidjeti, gdje stati nešto pojesti i sl. U ovom kraju otprilike je 250 kilometara biciklističkih staza, a Lookbook preporučuje Obiteljsku stazu digačku nešto manje od 12 kilometara. Polazi se od Glazbene škole (ul. Zrinski-Frankopanska 13) u Jastrebarskom, potom slijedi  Donja Reka, Gornja Reka, Hrastje Plešivičko i nazad do Glazbene škole Jastrebarsko.

Moslavina

I okolica Ivanić-Grada nudi brojne mogućnosti aktivnog odmora, pa i za ljubitelje vožnje na dva kotača. Većina staza kreće iz Ivanić-Grada i nude priliku za uživanje u prekrasnom moslavačkom kraju. Mi smo odabrali Lonjsku rutu, laganu i 13 kilometara dugačku biciklističku stazu koja kreće iz središta Ivanić-Grada kroz okolna naselja i dijelom pokraj rijeke Lonje.

Mivolis magnezij-kalij direkt za oporavak nakon sportskih aktivnosti, dm; Head PICTON I, muški cestovni bicikl, Intersport; pametni sat, Neon, Elipso

Fotografije: Pexels