Arena Centar i UNICEF zajedno protiv koronavirusa

15. tra 2020

Arena Centar se uključio u veliku humanitarnu akciju svog dugogodišnjeg partnera UNICEF-a s ciljem borbe protiv koronavirusa i suzbijanja negativnih posljedica pandemije. U svrhu ove akcije Arena Centar je donirao 600 tisuća kuna za pomoć u ključnim segmentima koje je UNICEF prepoznao kao najvažnije u svom području djelovanja.

Jedna izreka kaže: „Davanje nije samo doniranje. Davanje je poticanje promjene“. Ova poruka nam svima može poslužiti kao motivacija za poduzimanje koraka koji će donijeti pozitivne promjene u društvu. Svjesni smo da se privikavamo na situaciju koju su stručnjaci nazvali new normal i da su nam se životi promijenili iz korijena. Dok imamo krov nad glavom, dok smo zdravi i imamo nužne resurse za život, ne smijemo zaboraviti da u našoj  okolini postoji velik broj onih koji trebaju našu pomoć. Pozitivna djela uvijek su na listi prioriteta Arena Centra, a posebno u vremenima potrebe kao što su ova. Iz tog razloga smo izuzetno ponosni što smo imali priliku sudjelovati u ovoj hvale vrijednoj akciji koja će pokrenuti promjenu i pomoći najugroženijim skupinama na području republike Hrvatske. Donacija će biti raspodijeljena na nekoliko UNICEF-ovih programskih aktivnosti:

 

ZAŠTITNA OPREMA

UNICEF je naručio 12 tona zaštitne opreme u vrijednosti 2,4 milijuna kuna koja, između ostalog, uključuje profesionalne maske, vizire, rukavice, zaštitna odijela, pregače, kute, kape, čizme, vreće za medicinski otpad. Dio donacije Arena Centar u visini od 150.000 kuna usmjeren je za dodatnu nabavu najpotrebnije profesionalne medicinske opreme dok će preostali dio donacije podržati održavanje školovanja na daljinu nabavkom tablet računala za najranjivije skupine djece i pružiti podršku uključivanju mladih u pronalazak odgovora na izazove i probleme koje ova kriza postavlja pred njih.

 

TABLETI ZA OSIGURAVANJE PRISTUPA ONLINE NASTAVI NAJRANJIVIJIM UČENICIMA I UČENICAMA

Nesudjelovanje u obrazovanju može imati ozbiljne posljedice kao što su nezaposlenost i siromaštvo. Jedan dio učenica i učenika koji žive u obiteljima slabijeg socioekonomskog statusa, pogotovo učenice i učenici romske nacionalne manjine, ne mogu sudjelovati u online nastavi jer nemaju uređaj s kojim bi se spojili na online nastavu. UNICEF je prepoznao da su potrebe najkritičnije  u Međimurskoj županiji u obiteljima koja imaju troje ili više školske djece. Stoga će ured UNICEF-a za Hrvatsku osigurati 100 tableta za najranjiviju djecu u toj županiji kako ne bi bila isključena iz odgojno-obrazovnog procesa.

 

POKRETANJE I PROVEDBA ONLINE ALATA U-REPORT

U-Report je globalna digitalna platforma koja mladima omogućuje u stvarnom vremenu da jasno i anonimno iskažu stav o pitanjima do kojih im je stalo i utječu na promjene. Registriranim korisnicima se šalju kratke ankete, a rezultati se koriste kako bi se donosiocima odluka skrenula pažnja na probleme s kojima se mladi suočavaju te dale konkretne preporuke i smjernice kako ih adresirati. S aktivacijom U-Reporta u travnju i provedbom anketa tijekom godine dobit ćemo jasan uvid u situaciju mladih ljudi za vrijeme pandemije (koliko su upoznati s činjenicama o COVID-u, kako izolacija utječe na njihovo psihičko stanje), ali i mogućnost edukacije – podizanje razine svijesti o koronavirusu; saznanje o mitovima i glasinama vezanim uz pandemiju koronavirusa; borbu protiv diskriminacije i stigme.

 

 

 

PROGRAM MLADI AMBASADORI ZA PRAVA DJECE I MLADIH EUROPSKE UNIJE

Provedba aktivnosti u zaštiti širenja pandemije, odnosno njihovo aktivno sudjelovanje u anketiranju mladih na temu koronavirusa, korištenjem raznih komunikacijskih kanala, izrada videa, pisanje blogova itd. s ciljem  borbe protiv ksenofobije, stigmatizacije, diskriminacije te smanjenja negativnog utjecaja koronavirusa.