Razgovarali smo s Majom i Katarinom iz Studia Samonikla koji se ovih blagdana nalazi iza najljepših poklona

12. pro 2023

Studio Samonikla je kreirao savršene poklone za Arena Centar Advent+!

Njihov rad zasigurno ste već primijetili jer Studio Samonikla nalazi se iza najljepših buketa i vijenaca. Osim prepoznatljivog stilističkog potpisa, iza svake od njihovih cvjetnih kreacija ističe se posvećenost održivom i ekološkom cvjećarstvu.

Studio Samonikla su 2020. godine pokrenule Maja Subotić Šušak i Katarina Zlatec, a zahvaljujući svom radu u posljednje tri godine ostvarile su brojne suradnje. Njihova posljednja suradnja posebno nas je oduševila. Prepoznajući vrijednost i autentičnost proizvoda studija Samonikla, Arena Centar i Mastercard su ih odabrali kao idealne poklone za svoje posjetitelje i korisnike, čime dodatno naglašavaju svoju posvećenost održivim praksama i promicanju ekološke svijesti u svakom aspektu svojih aktivnosti.

Doživljaj autentične prirode moći će iskusiti svi posjetitelji Arena Centra koji od 3. do 23. prosinca posjete ADVENT+ promo zonu u prizemlju zagrebačkog Arena Centra za čije se uređenje pobrinuo upravo studio Samonikla, a oni koji potroše 100 eura ili više koristeći Mastercard karticu tamo će moći i preuzeti svoj unikatni poklon s potpisom brenda Samonikla.

S Majom i Katarinom popričali smo o njihovom radu i inspiraciji iza najljepših božićnih poklona ove godine, a dale su nam i nekoliko savjeta za blagdansko uređenje doma!

Vaš rad volimo i pratimo godinama, a u Samonikla stilu je postao način na koji opisujemo cvjetnu dekoraciju kakvu želimo za svaku priliku – od šarmantnog buketa na stolu u našem domu do cvjetnih dekoracija za posebne prilike. Kako biste vi opisale svoj stil?

Samonikla je projekt pokrenut 2020. godine, osmišljen kao platforma za promociju održivih rješenja cvjećarstva koji istražuju i osnažuju vezu čovjeka i prirode, a koje realiziramo kroz interdisciplinaran pristup – sintezom znanja i iskustava iz područja dizajna, cvjećarstva, umjetnosti i botanike. Naš pristup je organski, čist i održiv. Kombiniramo bilje i boje koje prenose osjećaj ravnoteže i sklada prirode trenutnog godišnjeg doba. Nudimo kupcima usluge koje odgovaraju potrebama suvremenog čovjeka koji brine za sebe i svoju okolinu.

 

 

U posljednjih nekoliko godina, održivost je postala trendi buzzword. No, za vas održivost je uvijek bila mnogo više od toga – dio vašeg rada i procesa stvaranja. Zašto vam je od samog početka bilo važno da održivost bude dio vašeg brenda? Koji su neki od najvećih izazova koje donosi rad u studiju poput vašeg kada je riječ o ekološkim i održivim praksama?

Zadnjih nekoliko godina postoji opća pozitivna klima na područjima ekologije i održivosti. Takva klima pogodovala je prepoznatljivosti usluga koje nudimo. Samonikla funkcionira tako da bilje same uzgajamo, beremo i kupujemo od lokalnih proizvođača cvijeća. Aranžmani koje radimo izrađeni su s najboljim izborom mikro-sezonskog materijala koji je u tom trenutku dostupan. Cvjećarska industrija, upravo ona koja mora slaviti prirodu, često podliježe jeftinijim, masovnim i invazivnim metodama koji nisu u skladu sa samom prirodom. Pogled na cvjećarstvo u svijetu se mijenja i mi se trudimo da svojim radom nadahnemo ljude da razmisle o onome što kupuju i stvaraju. Koristimo samo prirodne materijale, a prednost dajemo lokalnom i divljem cvijeću bez kemikalija i ugljičnog otiska. Za nas “održivost brenda” nije bila stvar odabira, nego nužnost i odgovornost prema vlastitom postojanju i radu.

Jedna od nama najdražih informacija koju smo naučili o Studiju Samonikla je da često same berete cvijeće. Možete li nam otkriti neke od svojih omiljenih lokacija?

Naš vrt 🙂

Brojnim odličnim projektima na kojima ste radile ove zime dodale ste i suradnju s Arena Centrom i Mastercardom na kreiranju unikatnog poklona za njihove kupce. Kako je došlo do suradnje?

Kroz godine djelovanja ostvarile smo suradnje s raznim klijentima, pa su tako i  Arena Centar i Mastercard prepoznali naš rad. Pozvali su nas da predložimo neko naše originalno održivo rješenje za božićne poklone i evo nas!

Svilena marama i božićna čestitka su Advent+ unikatni poklon s vašim potpisom. Koja je bila ideja i inspiracija iza njega?

Kroz svoj rad istovremeno promišljamo estetiku, etiku, ekologiju, održivost, kreativnost, umjetničku vrijednost i ekspresiju. Rezultati našeg djelovanja nesvakidašnja su sinteza gore navedenog, otvaraju novu perspektivu na temu ekološki osviještenog života i djelovanja.

Potičemo lokalnu i održivu, sezonsku, proizvodnju cvijeća, podržavamo lokalne OPG-ove, surađujemo s umjetnicima i obrtnicima. Svilene vrpce dio su suradnje s talentiranom Vedranom Peček s kojom dijelimo ljubav prema prirodi, a božićna čestitka dio je suradnje s Anom Cvitić.

Vrpce su izrađene od ekološkog materijala, svile, a bojane su tehnikom bojadisanja lokalnom biljkom zlatnicom. Svilenu vrpcu možete koristiti za zamatanje poklona, kao maramu oko vrata, traku za kosu ili vezanje cvjetnih buketa. Čestitke su izrađene od recikliranog papira s cvjetnim sjemenkama suhe ružice, turskog karanfila, maka i ljubičice. Čestitku namočimo vodom, posadimo u posudu sa zemljom, zalijemo i čekamo! Ideja je da s poklanjanjem ove čestitke ujedno se poklanja i budući buket cvijeća.

 

Ispred nas su najljepši tjedni blagdanskog razdoblja, a, osim o blagdanskom shoppingu, mnogi od nas razmišljaju o ukrašavanju domova i pripremama za blagdanska druženja kod kuće. Možete li našim čitateljicama i čitateljima dati nekoliko savjeta za blagdansko uređenje kuće? Koje su neke od vaših omiljenih vrsta cvijeća i dekorativnih detalja za blagdansko uređenje kuće i blagdanskog stola koje će se odlično uklopiti u svaki dom?

Svjedočimo sve većim promjenama u svijetu, na svim razinama, a mi se trudimo da svojim radom nadahnemo ljude da razmisle o onome što kupuju i stvaraju. Voljeli bi da se više koriste prirodni materijali (bez cvjećarske spužve i plastike, folija i sintetičkih vrpci, ljepila, bojanja, izbjeljivanja,…), da se prednost daje lokalnom i divljem cvijeću bez kemikalija i ugljičnog otiska, da proizvodi koji se koriste nisu samo održivi već i zeleni što znači da ne štete prirodi ni svojim odlaganjem/reciklažom.

Za ove blagdane u Samonikloj smo se koristile prirodnim ukrasima od suhih čili papričica, sušenih naranči i limuna, suhim cvjetovima stolisnika i limoniuma.

I za kraj – približavamo se kraju godine što znači da ono neizbježno pitanje postaje – što za Studio Samonikla donosi 2024.? Što si priželjkujete i čemu se najviše veselite u novoj godini?

Samonikla ima primarni cilj pokrenuti promjenu u cvjećarskoj industriji u Hrvatskoj i regiji. Kroz utjecaj našeg brenda i edukaciju potrošača i struke želimo potaknuti razvitak svijesti o ekološkom uzgoju cvijeća i održivom pristupu. Time direktno utječemo na potrebu za lokalno uzgojenim cvijećem, rast proizvodnje i konkurentnost tržišta. Pripremamo nekoliko projekata u 2024., no kao i obično ne izlazimo s njima dok sve nije spremno. Svakako će tu biti različitih suradnji, od kulinarskih sve do umjetničkih. 🙂

Veselimo se potencijalnom proširenju tima, veselim licima koja zalutaju do našeg ateljea i naravno, plodnom vrtu punom cvijeća.

Foto: Studio Samonikla