Koje ste godišnje doba? Otkrijte analizu boja koja je zaludila društvene mreže

04. kol 2023

Analiza boja je jedan od najpopularnijih modnih trendova na društvenim mrežama!

Kreiranje savršene garderobe oduvijek je bila popularna tema u modnom svijetu. U početku prošlog desetljeću, mnogi su odgovor pronašli su trendu capsule garderobe, načinu odijevanja u kojem je količina odjeće i modnih dodataka ograničena, a funkcionalnost i kvaliteta stavljene su ispred raznolikosti i kvantitete. No, stroga pravila koncept capsule garderobe su iz uzbudljivog eksperimenta pretvorila u izazovan pothvat. U godinama koje su slijedile, sve više obožavateljica pomno osmišljene garderobe odmaknule su se od ograničenih pravila capsule garderobe i pronašle nove i fleksibilnije načine za kreiranje savršene garderobe.

S novim trendovima i povratkom maksimalizma, novo desetljeće donijelo je odmak od pomno kurirane capsule garderobe, no ne i odmak od potrage za novom metodom uz pomoć koje svatko može kreirati savršenu garderobu. Tu na scenu dolazi analiza boja!

Metoda iza savršene garderobe

Dok je capsule garderoba donosila ograničenja kada je riječ o broju odjevnih komada i modnih dodataka, analiza boja donosi ograničenja kada je riječ o bojama odjevnih komada i modnih dodataka koje biramo. Vrhunac popularnosti dosegnula je ove godine kada je društvene mreže preplavio sadržaj vezan uz analizu boja – od YouTube videa do TikTok filtera koje ste možda i sami već isprobali.

Što je zapravo analiza boja i može li nam zaista pomoći u kreiranju savršene garderobe?

Što je analiza boja?

Analiza boja je metoda koja otkriva boje koje vam najviše odgovaraju, odnosno najbolje stoje. U svojem najjednostavnijem obliku, podijeljena je na četiri sezone – proljeće, ljeto, jesen i zimu.

Analiza boja oslanja se na četiri ključna elemenata. Prvi element su boje. Toplina je drugi element koji boje dijeli na tople boje, boje s više narančastih i žutih podtonova, i na hladne boje, boje s plavim podtonovima. Treći element je dubina koja boje dijeli na svijetle i tamne. Posljednji element je zasićenost koji razlikuje boje prema količine pigmenta u bojama – od jarkih i vibrantnih do zagasitih.

Korištenjem tih elemenata, određuje se koja vam paleta boja najbolje pristaje, odnosno kojoj sezoni pripadate.

Fotografija lijevo: @jasminedowling

Proces iza analize boja

Kako bi saznali kojoj sezoni pripadate, stručnjaci za analizu boja koriste se procesom u kojem uspoređuju različite boje i nijanse s bojom vašeg tena, očiju i kose te analiziraju efekt koji stvaraju. Boje koje vam odgovaraju će vašem licu dati efekt zaglađenog i sjajnog tena, dok će boje koje biste trebali izbjegavati imati suprotan efekt – izgledat ćete umornije, sivije i bezličnije.

Kao što smo već istaknuli, u svojem najjednostavnijem obliku, analiza boja podijeljena je na četiri sezone ili godišnja doba. No, mnogi stručnjaci za analizu boja danas se koriste detaljnijim podjelama od kojih je najpopularnija ona koja svaku sezonu ili godišnje doba dijeli na tri potkategorije – light, true i dark. Nakon što odrede sezonu kojoj pripadate, odredit ćete kojoj potkategoriji unutar te sezone pripadate.

Analiza boja može se prilagoditi svakoj kombinaciji boje tena, očiju i kose te, za razliku od nekih drugih metoda, nije isključiva kada je riječ o rasi.

Što očekivati od rezultata?

Filteri na TikToku su zabavan način da se upoznate s analizom boja, no ako želite pravu analizu boja, morat ćete se obratiti stručnjacima. S obzirom na to da ćete za stručnu analizu boja morati izdvojiti određenu svotu novca, svakako dobro istražite što dobivate u paketu koji ste odabrali – rade li podjelu na četiri ili dvanaest kategorija, što uključuje paket koji ćete dobiti uz analizu boja (najčešće je riječ o paleti boja koja može varirati od desetak boja do osamdeset boja ili više) i slično.

Bez obzira koju analizu boja odabrali, rezultat koji ćete dobiti je sezona kojoj pripadate i paletu boja koje vam pristaju.

Koliko je analiza boja isključiva kada je o bojama riječ? Iako u svakoj sezoni ima nekoliko boja za koje će vam preporučiti da ih ne nosite (da, crna boja ne stoji dobro svima), najčešće nije riječ o bojama koje birate nego o nijansama. Ako volite plavu boju koja se generalno smatra hladnom bojom, a vi ste jedna od toplih sezona, proljeće ili jesen, to ne znači da ne postoji nijansa plave boje koja vam pristaje. Još jedan mali trik uz koji možete nastaviti nositi sve omiljene boje, bez obzira ako se nalaze u vašoj paleti ili ne, je da u tim bojama birate odjevne komade koji vam nisu blizu lica poput hlača i suknja te modne dodatke poput cipela, remena i torbica.

Fotografija desno: @jasminedowling

 

Ako ste zaintrigirani idejom analize boja, kako cijeli proces zapravo izgleda možete pogledati u YouTube videu u nastavku, ali i u brojnim drugim YouTube, TikTok i Instagram videima koji prenose cijelo iskustvo i, najčešće, pozitivne dojmove. Također, na brojnim Instagram profilima posvećenim analizi boja možete pronaći brojne savjete kako kombinirati boje, koji nakit nositi i koji make up odabrati.

 

 

Ako ste se uspjeli pronaći u jednoj od sezona ili ste već odradili stručnu analizu boju, u nastavku donosimo nekoliko odličnih odjevnih komada i modnih dodataka za četiri glavne sezone.

 

Proljeće – tople i svijetle nijanse

Mango haljina; Karl Lagerfeld torba, XYZ Fashion Store; Only cipele, Sportina; Replay bomber jakna

 

Ljeto – nježni i hladni tonovi

Replay jakna; ZOYA Nail Polish Sabrina, Douglas; Aldo torba; Replay traper haljina

 

Jesen – bogate, zemljane i tople boje

Only haljina, Sportina; Zaks zlatne naušnice; Reserved torba; Douglas Collection Caramel Nudes Mini Eyeshadow Palette 

 

Zima – hladni i vibrantni tonovi s fokusom na snažan kontrast

Desigual haljina; Zara torba; Hugo Boss cipele, Fashion&Friends; Argentum srebrni prsten; Mango traperice

 

Foto: Instagram (naslovna fotografija: @jessie_bush)