Laganog, slatkastog i voćnog okusa, uz nezaobilazne mjehuriće, dobro rashlađen i poslužen u elegantnoj čaši, prosecco nam je jedno od omiljenih pića za ljetne dane. Od uživanja u toplim danima, ljetnim zalascima sunca i dugim toplim noćima, u svakom scenariju možemo se zamisliti sa čašom prosecca u ruci. Jedna od stvari zbog koje nam je ovo piće posebno drago je i njegova moć transformacije u kombinaciji sa voćem, sirupima i sokovima. Upravo iz tog razloga ovog ljeta uživamo u kreativnim i zabavnim kombinacijama koje predstavljaju pravi užitak za nepce, ali i savršen dodatak za ljetna druženja sa najdražim osobama.
View this post on Instagram
Kako je nastao prosecco?
Prvo spominjanje prosecca seže još u razdoblje starog Rima. Prosecco je jako voljela Livija, žena cara Augusta, a u tom razdoblju prosecco je bio poznat i po svojim ljekovitim svojstvima koja su, kako kaže legenda, bila razlog dugovječnosti Rimljanki. Povijest prve proizvodnje i nastanka prosecca kakvog ga danas poznajemo i volimo vezana je za mjesto, točnije Prosecco, gradić pokraj Trsta po kojem je i samo vino dobilo ime. Tijekom stoljeća područje proizvodnje širilo se na istok, prema Dalmaciji i na zapad, prema regiji Veneto. Upravo je u Venetu uz brežuljke Conegliano Valdobbiadene u pokrajini Treviso, prije više od tri stoljeća, prosecco pronašao svoj dom. Zahvaljujući uzgoju posebne vrste grožđa Grela ova pokrajina je i danas poznata po proizvodnji najpopularnijeg prosecca.
Nakon što smo otputovali u malu povijest prosecca, vrijeme je da istražimo nove okuse zbog kojih će prosecco i ljeto postati još zabavnije. U nastavku donosimo tri jednostavna i zabavna recepta:
French 75
Koktel koji je nastao u Parizu 1915. godine osvaja snažnim ali svježim i pitkim okusima. Koktel je izvorno dobio ime po po 75-milimetarskom pištolju iz Prvog svjetskog rata, a French 75 dio je i filmske povijesti jer se ispija u lokalnom baru u kojem se odvija radnja Oscarima nagrađene romantične drame “Casablanca” iz 1942. godine.
Sastojci:
30 ml džina
10 ml soka od limuna
15 ml šećernog sirupa
70 ml prosecca
korica limuna za ukrašavanje
Priprema:
U čašu ili shaker dodajte sok od limuna, gin, šećerni sirup i na kraju prosecco. Za ukras dodajte koricu limuna.
Prosecco s jagodama
Voće i prosecco jedna su nam od omiljenih kombinacija, a ovaj recept idealan je za dnevna ljetna druženja:
Sastojci:
150 ml prosecca
30 ml sirupa od bazge
1 limeta
8 listova mente
3 jagode
Priprema:
Pomiješajte prosecco i sok od bazge te ga dodajte u čašu u koju ste prethodno dodali limetu i led. Za dodatan okus i aromu, prije dodavanja u čašu listove limete protrljajte, a par jagoda zdrobite tako da puste sok.
P*** Star Martini
Zavodljiv, zabavan i snažan, ovaj koktel definitivno će biti zvijezda svakog dobrog partyja! Ono što ga razlikuje od većine koktela je da se prosecco ne miješa u sami koktel, već se poslužuje kao zasebno piće uz koktel.
Sastojci:
60 ml prosecca
45 ml votke s okusom vanilije
30 ml pirea od marakuje
15 ml likera od marakuje
15 ml svježe iscijeđenog soka limete
15 ml sirupa od vanilije
Priprema:
U shaker stavite kockice leda zajedno s votkom, pireom od marakuje, likerom od marakuje, svježe iscijeđenim sokom limete i sirupom od vanilije. Prelijte koktel u čašu za martini te poslužite s ohlađenim pjenušcem (u zasebnoj čaši).
Foto: Instagram (naslovna fotografija: @brunabear)