Ah, ti dosadni komarci! Kako se zaštititi?

05. srp 2024

Komarci nam itekako mogu pokvariti ljeto! Što još, osim kemijskih proizvoda, može ove dosadnjakoviće razuvjeriti od ideje da nam piju krv?

Privlače ih navodno više muškarci nego žene, vole i ljude krvne grupe ‘nula’, a mamac su im i određeni mirisi, pa se preporučuje da tijekom ljeta, kad komarci neumorno napadaju, izbjegavate pretjerano korištenje dezodoransa i parfema. Iako ove činjenice o komarcima nisu znanstveno dokazane, činjenica je da će mnogi od nas u ovim ljetnim mjesecima, kad nas nerijetko zna iznenaditi prava najezda ovih napasnika, posegnuti za bilo kakvim spasonosnim rješenjem samo da ih se riješimo. Podaci kažu da komarci vole tamne boje, pa se preporučuje nositi odjeću svjetlijih boja. Također, neki tvrde da su njihova najdraža meta i ljudi koji unose puno šećera u svoj organizam.

Razne kreme, losioni, sprejevi, narukvice za djecu i odrasle…, neka su od sredstava koje možete kupiti i, nanoseći ih na tijelo, zaštititi se od komaraca. Za malu djecu pogodne su i naljepnice koje se lijepe na krevetiće. Morate biti oprezni kod nanošenja sredstava protiv komaraca. Ne smiju se stavljati na rane i oštećenu kožu, a treba biti oprezan i da ih djeca ne stave u usta.

Za one koji ne vole ‘kemiju’, postoji i prirodna zaštita protiv komaraca: još su naše bake stavljale lavandu na zglobove, iza ušiju ili koljena kako bi se zaštitili od uboda komaraca. Također, kad idući puta budete gulili koru sa svježeg krastavca, nemojte je baciti, već istrljajte kožu njome. Protiv komaraca, navodno,  djeluju i neka eterična ulja poput ulja lavande ili eukaliptusa ili cedra. Nekim od tih ulja nakapajte komad tkanine koja dobro upija pa je objesite na mjestu koje želite da komarci zaobilaze. Ulje možete staviti i u eteričnu lampicu.

Najbrži i najučinkovitiji način da spriječite komarce da vam piju krv ipak je kupnja nekih od proizvoda u trgovinama. Ako ne želite ništa nanositi na kožu, postoje i električni aparati protiv komaraca koji imaju ograničeno djelovanje na prostoriju u kojoj jesu, a neki proizvode i zvuk koji odbija komarce. Uz električne uređaje koji tjeraju ove napasnike, u trgovinama postoje mirisne svijeće i spirale koji odbijaju ove kukce.

1.Yasenka Tropical sprej protiv komaraca, krpelja i drugih insekata. Zaštita za cijelu obitelj. Zaštita traje 12 sati. Losion u spreju s 20% ikaridina. Brzo se upija, ne ostavlja masni trag. Može se koristiti s kremama sa SPF faktorom, Farmacia

2. Hvaroma prirodni repelent štiti od komaraca, krpelja, ušiju, buha i drugih insekata. Formula sadrži aktivnu supstancu Citriodiol, iz biljke Eucalyptus Citriodora. Tekuća tekstura lako se nanosi i efikasno štiti 3 – 4 sata. Hvaroma repelent ostavlja ugodan, citrusni miris, dm.

3. Vape električni uređaj protiv komaraca. Uz njega ćete imati stalnu zaštitu pomoću kontroliranog otpuštanja aktivnog sastojka sadržanog u vape tabletama. Pakiranje sadrži 10 Vape pločica koje imaju trajanje do 12 sati rada. Vape električni uređaj protiv komaraca opremljen je LED diodom koja signalizira kada je uređaj uključen i pruža zaštitu od komaraca, Müller.

4. Puressentiel® Anti-Sting Roll-on repelent za lice i tijelo nudi učinkovitu zaštitu od komaraca, krpelja i insekata u bilo koje doba dana do 7 sati. Zahvaljujući praktičnom i kompaktnom formatu, omogućuje jednostavno i precizno nanošenje na sva izložena područja (lice, vrat, gležnjevi itd.), Farmacia

5. Olival Natural Defense Kids sprej za zaštitu od komaraca. Sadrži mješavinu prirodnih masnih i eteričnih ulja koja svojim sastavom hrane i njeguju osjetljivu dječju kožu. Temelji se na čak pet eteričnih ulja posebno prilagođenih udjela koji sinergijski štite od svih vrsta insekata i nametnika poput komaraca i krpelja. Ne sadrži DEET, parabene, silikone, umjetna bojila ni mirise, dm.

6. Raid električni aparatić s tekućinom protiv komaraca (lavanda). Obični i tigrasti komarci više neće biti problem vaše obitelji, jer Raid® Family električni aparatić štiti i pri otvorenom prozoru i upaljenom svjetlu do 60 dana (ako se koristi 8 sati po noći), Interspar.

Fotografije: Unsplash