7 ljetnih salata punih okusa za ručak i večeru

18. srp 2025

Jednostavne su za pripremu, ne zahtijevaju dugo kuhanje i savršeno su prilagođene tempu života u ljetnim mjesecima

Kad temperature prijeđu 30 stupnjeva, malo tko želi provoditi sate i sate kraj štednjaka. Ljeto definitivno nije vrijeme za komplicirana jela. Upravo su zato salate na razne načine svima omiljeno rješenje za ručak, večeru, ali i međuobrok. Jednostavne su za pripremu, ne zahtijevaju dugo kuhanje i savršeno su prilagođene tempu života u ljetnim mjesecima.
Osim što osvježavaju, ljetne salate bogate su vitaminima, mineralima i vlaknima zahvaljujući svježem sezonskom povrću i voću, što ih čini zdravim i nutritivno vrijednim obrokom. Salate su odavno prestale biti samo prilog glavnom jelu – dodavanjem proteina, poput piletine, tune, jaja, mahunarki ili sira, te žitarica, poput kvinoje, bulgura ili tjestenine, salate postaju kompletni obroci koji mogu zadovoljiti apetit i pružiti dugotrajnu energiju.

Bilo da preferirate klasične kombinacije ili moderne varijante, svatko može napraviti mješavinu sastojaka koji mu najviše odgovaraju. A što je najvažnije – osim što priprema uglavnom kratko traje, neke od njih samo pospremite u hladnjak i imate i za večeru. Trenutno je sezona mnogih svježih namirnica, kao što su mrkva, zelena salata,  paprika, rajčica, grašak, mahune, tikvice, kupus, patlidžan, ali i raznog voća, od kojih možete raditi mnogobrojne kombinacije. Iskoristite ovu raznolikost tako da zapišete svoje omiljene sastojke i pustite mašti na volju. Ljeto nam pruža slobodu za kreativnost u kuhinji, a u nastavku donosimo izbor ljetnih salata koje će vas inspirirati. Mnoge od njih savršene su i za ponijeti na plažu. Isprobajte šarene kombinacije bogate okusima i hranjivim vrijednostima te uživajte u svakom zalogaju.

Osim što je savršena kao obrok, salata je idealna za desert, ali u voćnoj varijanti. Dovoljno je nasjeckati voće po želji, rashladiti i uživati u čarobnim okusima. Sve što vam treba za pripremu vaše omiljene salate pronaći ćete u trgovinama Arena centra.

Grčka salata s piletinom i orzom

Sastojci:

  • 300 g pilećeg filea
  • pesto od bosiljka
  • balzamični ocat
  • 200 g orza (može i manje)
  • 150 g feta sira
  • cherry rajčice
  • krastavci
  • masline
  • pečena paprika
  • pepperoncini

 

Preljev:

  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • balzamični ocat
  • med
  • malo senfa
  • ljutika
  • svježe začinsko bilje – kopar, bosiljak, origano i/ili majčina dušica (ako nemate svježe, može i sušeno)

Priprema:

Korak 1 – ispecite piletinu

Prelijte piletinu umakom od bosiljka i balzamičnog octa te zagrijte roštilj (ili tavu). Pecite svaki pileći file dok ne bude potpuno pečen. Nakon toga piletinu možete nasjeckati ili natrgati za salatu.

Korak 2 – skuhajte orzo

Skuhajte orzo u kipućoj vodi, ocijedite i stavite na njega preljev čije ste sastojke netom prije pomiješali. Učinite to dok je orzo još vruć jer to pomaže u daljnjem razvoju okusa salate. Toplina će aktivirati svježe začinsko bilje i ljutiku koji se nalaze u preljevu.

Korak 3

Nakon što orzo prelijete preljevom, dodajte sve preostale sastojke: pečenu piletinu odozgo, kockice feta sira, cherry rajčice, krastavce, masline, pečene crvene paprike i sve svježe začinsko bilje. Možete dodati i malo pepperoncinija ako volite.

Ovu salatu možete pripremiti i dan unaprijed. To je prekrasno jelo za uživanje ili kao odabir za neki ručak na brzaka tijekom tjedna!

Salata s tikvicama

Sastojci:

  • 6 srednjih tikvica narezanih na komadiće
  • 5 češnjeva češnjaka, nasjeckanih
  • 4-5 cherry rajčica, prepolovljenih
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 žlice svježe iscijeđenog soka od limuna
  • ½ šalice parmezana, sitno naribanog
  • 1 žlica svježeg peršina, nasjeckanog
  • 1 žlica svježeg bosiljka, nasjeckanog

Priprema:

Zagrijte žlicu maslinova ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani češnjak i kuhajte ne dulje od minute ili dok ne zamiriše. Dodajte tikvice i pržite 3-4 minute ili samo dok ne omekšaju. Ostavite sa strane da se malo ohlade.

U velikoj zdjeli dodajte preostalu žlicu maslinova ulja, svježi sok od limuna, nasjeckani peršin, bosiljak i ¼ šalice parmezana. Dobro promiješajte pjenjačom, a zatim dodajte cherry rajčice i tikvice. Lagano promiješajte da se sve povrće prekrije preljevom.

Pokrijte i stavite u hladnjak na najmanje sat vremena.

Pospite mariniranu salatu od tikvica preostalim parmezanom i po želji s još malo svježeg začinskog bilja i uživajte!

Salata od rajčice, avokada i krastavaca

Sastojci:

  • 2 velike rajčice narezane na kriške
  • 6-7 cherry rajčica, prepolovljenih
  • 1 veliki ili 2 mala avokada narezana na krupne komade
  • 2 narezana krastavca
  • ¼ šalice zdrobljenog feta sira
  • ¼ šalice tanko narezanog crvenog luka
  • ½ šalice nasjeckanog svježeg začinskog bilja po želji (bosiljak, menta)
  • ½ jalapeno papričice (po želji)
  • prhka sol i papar

Za preljev od meda i limete:

  • 1 žlica meda
  • korica i sok 1 limete
  • žlica balzamičnog octa
  • nasjeckani češanj češnjaka
  • maslinovo ulje

Priprema:

U velikoj zdjeli za posluživanje složite kriške rajčice, prepolovljene cherry rajčice, komadiće avokada i krastavac. Prelijte umakom od meda i limete, a zatim pažljivo promiješajte žlicom za posluživanje da ne biste zgnječili avokado.

Pospite fetom, crvenim lukom, začinskim biljem i jalapeno papričicama (ako ih koristite). Lagano promiješajte, a zatim sve prelijte s još malo preljeva i dodajte prstohvat soli i papra.

@kizactivelife

Simple and fresh avocado + corn side salad 🥑 Ingredients: Cos lettuce 1 x punnet of cherry tomatoes 2 avocados 420g tinned corn Coriander Dressing: Juice of 1 lime 2tbsp olive oil 1tsp minced garlic Salt/pepper #summersalad #sidesalad #freshsalad #saladsoftiktok #healthysaladrecipes #healthysalad #easysalad #easysaladrecipe

♬ Sunshine – WIRA

 

Jednostavna i svježa salata s avokadom i kukuruzom 

Sastojci:

  • zelena salata
  • 1 košara cherry rajčica
  • 2 avokada
  • 420 g kukuruza iz konzerve
  • korijander

Preljev:

  • sok od 1 limete
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica mljevenog češnjaka
  • sol/papar

Priprema: narežite salatu, rajčice i avokado, dodajte kukuruz i korijander (može i sušeni). Prelijte s preljevom.

Salata s kvinojom

Sastojci:

  • 1 šalica kvinoje
  • 1 konzerva slanutka (425 g) ili 1 ½ šalice kuhanog slanutka
  • 1 krastavac, nasjeckan
  • 1 srednja paprika, nasjeckana
  • 1 šalica dodatnog naribanog ili nasjeckanog povrća, poput mrkve ili stabljika brokule, po želji
  • ½ šalice (65 g) orašastih plodova i sjemenki poput oraha, pinjola ili sjemenki suncokreta
  • ¼ šalice (35 g) sušenog voća, borovnica ili brusnica
  • ½ šalice grubo nasjeckanog svježeg začinskog bilja, poput svježeg peršina, korijandera, bosiljka, kopra ili mente
  • curry u prahu
  • mješavina jogurta i maslinova ulja ili samo jedno kao preljev

Priprema:

Prvo pripremite kvinoju. Stavite je u cjedilo, dobro isperite dok voda ne postane bistra. Pustite da se kvinoja ocijedi nekoliko sekundi, a zatim u srednje veliku tavu dodajte ispranu kvinoju, sol, curry u prahu i vodu.

Kuhajte kvinoju prema uputi na pakiranju.

Nakon što je kvinoja kuhana, dodajte preljev samo s maslinovim uljem, kombinaciju jogurta i ulja ili samo jogurt (ovisno o ukusu). Dodajte ostale sastojke i sve promiješajte.

Ostavite da odstoji barem 30-60 minuta u hladnjaku. Salati možete dodati i konzervu ocijeđenog i ispranog slanutka.

U hermetički zatvorenoj staklenoj posudi u hladnjaku možete čuvati do 4 dana.

Salata s tunom

Sastojci:

Preljev:

  • ¼ šalice maslinova ulja
  • 2 žlice vinskog octa
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1 žličica sušenog origana
  • ½ žličice soli
  • ¼ žličice crnog papra

Salata:

  • 1 krastavac
  • 7-8 cherry rajčica
  • ½ crvenog luka
  • oko ½ šalice svježeg peršina
  • grah iz konzerve (425 g)
  • konzerva komadića tune (340 g)
  • 60 g feta sira

Priprema:

Prvo napravite preljev kako bi se okusi malo sjedinili. U zdjeli  pomiješajte maslinovo ulje, crveni vinski ocat, sok od limuna, origano, sol i papar. Pjenjačom izmiješajte sastojke ili zatvorite staklenku i protresite dok se ne sjedine. Crveni luk sitno narežite, krastavac narežite na četvrtine krugova, rajčice narežite napola i grubo nasjeckajte peršin.

U zdjeli pomiješajte krastavac, rajčicu, luk i peršin. Prelijte preljevom i pomiješajte.

Isperite i ocijedite grah te ocijedite tunu. Dodajte grah, tunu i fetu u salatu, a zatim lagano promiješajte da se sjedine. Ova tri sastojka dodaju se zadnja i samo lagano miješaju kako bi se osiguralo da tuna ostane u većim komadima umjesto da se raspadne na komadiće.

@clairehodginss

WATERMELON FETA SALAD 🍉🌿 This is one of my favorite easy summer side salads! The flavors all work so well together and it’s the perfect combination of sweet & salty – it’s so refreshing! You can pretty much eyeball all of the ingredients and make as much or as little as you like, here’s the recipe I used! Ingredients: – 1/2 of a watermelon, cubed – 1 cucumber, diced – 4 oz feta, cubed or crumbled – 2 tbsp chopped mint – 1 tbsp lime juice – 1 tsp lime zest – Pinch of sea salt How to: – Add all of the ingredients to a large bowl and gently toss to combine. – Enjoy! This is best served right away but it stores well in the fridge for up to 2 days. #watermelon #watermelonsalad #healthyrecipes #healthyrecipe #easyrecipe #summersalad #summerrecipe #saladrecipe

♬ original sound – Claire Hodgins

 

PRIJEDLOG ZA DESERT – VOĆNA SALATA

 Slano slatka salata s lubenicom i feta sirom 

Sastojci:

  • 1/2 lubenice, narezane na kockice
  • 1 krastavac, narezan na kockice
  • 110 g fete, narezane na kockice ili izmrvljene
  • 2 žlice nasjeckane metvice
  • 1 žlica soka od limete
  • 1 žličica korice limete
  • prstohvat morske soli

Priprema:
Dodajte sve sastojke u veliku zdjelu i pomiješajte. Salata može stajati u hladnjaku dva dana.

Sve za pripremu ljetnih salata potražite u trgovinama Arena centra.

Velika zdjela za salatu, Jysk; maslinovo ulje i med, Interspar; kvinoja i bulgur, bio@bio; mlinac za sol, papar i začine, Harissa; salvete, H&M; mala zdjela, Zara home; pribor za salatu, Zara home; začinska mješavina; Harissa

Fotografije: Unsplash i www.halfbakedharvest.com, www. camillestyles.com, www.elizabethrider.com, www. cleanfoodcrush.com, www.budgetbytes.com