Kad temperature prijeđu 30 stupnjeva, malo tko želi provoditi sate i sate kraj štednjaka. Ljeto definitivno nije vrijeme za komplicirana jela. Upravo su zato salate na razne načine svima omiljeno rješenje za ručak, večeru, ali i međuobrok. Jednostavne su za pripremu, ne zahtijevaju dugo kuhanje i savršeno su prilagođene tempu života u ljetnim mjesecima.
Osim što osvježavaju, ljetne salate bogate su vitaminima, mineralima i vlaknima zahvaljujući svježem sezonskom povrću i voću, što ih čini zdravim i nutritivno vrijednim obrokom. Salate su odavno prestale biti samo prilog glavnom jelu – dodavanjem proteina, poput piletine, tune, jaja, mahunarki ili sira, te žitarica, poput kvinoje, bulgura ili tjestenine, salate postaju kompletni obroci koji mogu zadovoljiti apetit i pružiti dugotrajnu energiju.
Bilo da preferirate klasične kombinacije ili moderne varijante, svatko može napraviti mješavinu sastojaka koji mu najviše odgovaraju. A što je najvažnije – osim što priprema uglavnom kratko traje, neke od njih samo pospremite u hladnjak i imate i za večeru. Trenutno je sezona mnogih svježih namirnica, kao što su mrkva, zelena salata, paprika, rajčica, grašak, mahune, tikvice, kupus, patlidžan, ali i raznog voća, od kojih možete raditi mnogobrojne kombinacije. Iskoristite ovu raznolikost tako da zapišete svoje omiljene sastojke i pustite mašti na volju. Ljeto nam pruža slobodu za kreativnost u kuhinji, a u nastavku donosimo izbor ljetnih salata koje će vas inspirirati. Mnoge od njih savršene su i za ponijeti na plažu. Isprobajte šarene kombinacije bogate okusima i hranjivim vrijednostima te uživajte u svakom zalogaju.
Osim što je savršena kao obrok, salata je idealna za desert, ali u voćnoj varijanti. Dovoljno je nasjeckati voće po želji, rashladiti i uživati u čarobnim okusima. Sve što vam treba za pripremu vaše omiljene salate pronaći ćete u trgovinama Arena centra.

Grčka salata s piletinom i orzom
Sastojci:
- 300 g pilećeg filea
- pesto od bosiljka
- balzamični ocat
- 200 g orza (može i manje)
- 150 g feta sira
- cherry rajčice
- krastavci
- masline
- pečena paprika
- pepperoncini
Preljev:
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- balzamični ocat
- med
- malo senfa
- ljutika
- svježe začinsko bilje – kopar, bosiljak, origano i/ili majčina dušica (ako nemate svježe, može i sušeno)
Priprema:
Korak 1 – ispecite piletinu
Prelijte piletinu umakom od bosiljka i balzamičnog octa te zagrijte roštilj (ili tavu). Pecite svaki pileći file dok ne bude potpuno pečen. Nakon toga piletinu možete nasjeckati ili natrgati za salatu.
Korak 2 – skuhajte orzo
Skuhajte orzo u kipućoj vodi, ocijedite i stavite na njega preljev čije ste sastojke netom prije pomiješali. Učinite to dok je orzo još vruć jer to pomaže u daljnjem razvoju okusa salate. Toplina će aktivirati svježe začinsko bilje i ljutiku koji se nalaze u preljevu.
Korak 3
Nakon što orzo prelijete preljevom, dodajte sve preostale sastojke: pečenu piletinu odozgo, kockice feta sira, cherry rajčice, krastavce, masline, pečene crvene paprike i sve svježe začinsko bilje. Možete dodati i malo pepperoncinija ako volite.
Ovu salatu možete pripremiti i dan unaprijed. To je prekrasno jelo za uživanje ili kao odabir za neki ručak na brzaka tijekom tjedna!

Salata s tikvicama
Sastojci:
- 6 srednjih tikvica narezanih na komadiće
- 5 češnjeva češnjaka, nasjeckanih
- 4-5 cherry rajčica, prepolovljenih
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 žlice svježe iscijeđenog soka od limuna
- ½ šalice parmezana, sitno naribanog
- 1 žlica svježeg peršina, nasjeckanog
- 1 žlica svježeg bosiljka, nasjeckanog
Priprema:
Zagrijte žlicu maslinova ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani češnjak i kuhajte ne dulje od minute ili dok ne zamiriše. Dodajte tikvice i pržite 3-4 minute ili samo dok ne omekšaju. Ostavite sa strane da se malo ohlade.
U velikoj zdjeli dodajte preostalu žlicu maslinova ulja, svježi sok od limuna, nasjeckani peršin, bosiljak i ¼ šalice parmezana. Dobro promiješajte pjenjačom, a zatim dodajte cherry rajčice i tikvice. Lagano promiješajte da se sve povrće prekrije preljevom.
Pokrijte i stavite u hladnjak na najmanje sat vremena.
Pospite mariniranu salatu od tikvica preostalim parmezanom i po želji s još malo svježeg začinskog bilja i uživajte!

Salata od rajčice, avokada i krastavaca
Sastojci:
- 2 velike rajčice narezane na kriške
- 6-7 cherry rajčica, prepolovljenih
- 1 veliki ili 2 mala avokada narezana na krupne komade
- 2 narezana krastavca
- ¼ šalice zdrobljenog feta sira
- ¼ šalice tanko narezanog crvenog luka
- ½ šalice nasjeckanog svježeg začinskog bilja po želji (bosiljak, menta)
- ½ jalapeno papričice (po želji)
- prhka sol i papar
Za preljev od meda i limete:
- 1 žlica meda
- korica i sok 1 limete
- žlica balzamičnog octa
- nasjeckani češanj češnjaka
- maslinovo ulje
Priprema:
U velikoj zdjeli za posluživanje složite kriške rajčice, prepolovljene cherry rajčice, komadiće avokada i krastavac. Prelijte umakom od meda i limete, a zatim pažljivo promiješajte žlicom za posluživanje da ne biste zgnječili avokado.
Pospite fetom, crvenim lukom, začinskim biljem i jalapeno papričicama (ako ih koristite). Lagano promiješajte, a zatim sve prelijte s još malo preljeva i dodajte prstohvat soli i papra.
@kizactivelife Simple and fresh avocado + corn side salad 🥑 Ingredients: Cos lettuce 1 x punnet of cherry tomatoes 2 avocados 420g tinned corn Coriander Dressing: Juice of 1 lime 2tbsp olive oil 1tsp minced garlic Salt/pepper #summersalad #sidesalad #freshsalad #saladsoftiktok #healthysaladrecipes #healthysalad #easysalad #easysaladrecipe
Jednostavna i svježa salata s avokadom i kukuruzom
Sastojci:
- zelena salata
- 1 košara cherry rajčica
- 2 avokada
- 420 g kukuruza iz konzerve
- korijander
Preljev:
- sok od 1 limete
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica mljevenog češnjaka
- sol/papar
Priprema: narežite salatu, rajčice i avokado, dodajte kukuruz i korijander (može i sušeni). Prelijte s preljevom.

Salata s kvinojom
Sastojci:
- 1 šalica kvinoje
- 1 konzerva slanutka (425 g) ili 1 ½ šalice kuhanog slanutka
- 1 krastavac, nasjeckan
- 1 srednja paprika, nasjeckana
- 1 šalica dodatnog naribanog ili nasjeckanog povrća, poput mrkve ili stabljika brokule, po želji
- ½ šalice (65 g) orašastih plodova i sjemenki poput oraha, pinjola ili sjemenki suncokreta
- ¼ šalice (35 g) sušenog voća, borovnica ili brusnica
- ½ šalice grubo nasjeckanog svježeg začinskog bilja, poput svježeg peršina, korijandera, bosiljka, kopra ili mente
- curry u prahu
- mješavina jogurta i maslinova ulja ili samo jedno kao preljev
Priprema:
Prvo pripremite kvinoju. Stavite je u cjedilo, dobro isperite dok voda ne postane bistra. Pustite da se kvinoja ocijedi nekoliko sekundi, a zatim u srednje veliku tavu dodajte ispranu kvinoju, sol, curry u prahu i vodu.
Kuhajte kvinoju prema uputi na pakiranju.
Nakon što je kvinoja kuhana, dodajte preljev samo s maslinovim uljem, kombinaciju jogurta i ulja ili samo jogurt (ovisno o ukusu). Dodajte ostale sastojke i sve promiješajte.
Ostavite da odstoji barem 30-60 minuta u hladnjaku. Salati možete dodati i konzervu ocijeđenog i ispranog slanutka.
U hermetički zatvorenoj staklenoj posudi u hladnjaku možete čuvati do 4 dana.

Salata s tunom
Sastojci:
Preljev:
- ¼ šalice maslinova ulja
- 2 žlice vinskog octa
- 1 žlica soka od limuna
- 1 žličica sušenog origana
- ½ žličice soli
- ¼ žličice crnog papra
Salata:
- 1 krastavac
- 7-8 cherry rajčica
- ½ crvenog luka
- oko ½ šalice svježeg peršina
- grah iz konzerve (425 g)
- konzerva komadića tune (340 g)
- 60 g feta sira
Priprema:
Prvo napravite preljev kako bi se okusi malo sjedinili. U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, crveni vinski ocat, sok od limuna, origano, sol i papar. Pjenjačom izmiješajte sastojke ili zatvorite staklenku i protresite dok se ne sjedine. Crveni luk sitno narežite, krastavac narežite na četvrtine krugova, rajčice narežite napola i grubo nasjeckajte peršin.
U zdjeli pomiješajte krastavac, rajčicu, luk i peršin. Prelijte preljevom i pomiješajte.
Isperite i ocijedite grah te ocijedite tunu. Dodajte grah, tunu i fetu u salatu, a zatim lagano promiješajte da se sjedine. Ova tri sastojka dodaju se zadnja i samo lagano miješaju kako bi se osiguralo da tuna ostane u većim komadima umjesto da se raspadne na komadiće.
@clairehodginss WATERMELON FETA SALAD 🍉🌿 This is one of my favorite easy summer side salads! The flavors all work so well together and it’s the perfect combination of sweet & salty – it’s so refreshing! You can pretty much eyeball all of the ingredients and make as much or as little as you like, here’s the recipe I used! Ingredients: – 1/2 of a watermelon, cubed – 1 cucumber, diced – 4 oz feta, cubed or crumbled – 2 tbsp chopped mint – 1 tbsp lime juice – 1 tsp lime zest – Pinch of sea salt How to: – Add all of the ingredients to a large bowl and gently toss to combine. – Enjoy! This is best served right away but it stores well in the fridge for up to 2 days. #watermelon #watermelonsalad #healthyrecipes #healthyrecipe #easyrecipe #summersalad #summerrecipe #saladrecipe
PRIJEDLOG ZA DESERT – VOĆNA SALATA
Slano slatka salata s lubenicom i feta sirom
Sastojci:
- 1/2 lubenice, narezane na kockice
- 1 krastavac, narezan na kockice
- 110 g fete, narezane na kockice ili izmrvljene
- 2 žlice nasjeckane metvice
- 1 žlica soka od limete
- 1 žličica korice limete
- prstohvat morske soli
Priprema:
Dodajte sve sastojke u veliku zdjelu i pomiješajte. Salata može stajati u hladnjaku dva dana.
Sve za pripremu ljetnih salata potražite u trgovinama Arena centra.
Velika zdjela za salatu, Jysk; maslinovo ulje i med, Interspar; kvinoja i bulgur, bio@bio; mlinac za sol, papar i začine, Harissa; salvete, H&M; mala zdjela, Zara home; pribor za salatu, Zara home; začinska mješavina; Harissa
Fotografije: Unsplash i www.halfbakedharvest.com, www. camillestyles.com, www.elizabethrider.com, www. cleanfoodcrush.com, www.budgetbytes.com